Банкеръ Daily

Общество и политика

Създават мегахранилище за данни след сагата с Търговския регистър

Началото на днешното правителствено заседание бе посветено на сагата с Търговския регистър, който от 15 август следва да заработи поетапно.

Вицепремиерът Томислав Дончев съобщи, че след срива, продължил почти седмица, държавата ще се ангажира със създаването на единно хранилище на електронните данни.

"Най-важното по нормативно изискване всеки подобен регистър трябва да е двойно и тройно осигурен. Информацията трябва да се записва на два сървъра. Очевидно обаче има ситуации, където това не е достатъчно. Това, което се случи преди няколко дни е живо доказателство за това. До десет дни ще ви предложим решение на МС, където създаваме единно държавно хранилище, където всеки държавен регистър още веднъж ще трябва да прави копие от копието на информацията", поясни Дончев.

От думите му се разбра, че ще се направят и съответните законови промени, така че да не се стига отново до подобна ситуация. "Суровата истина е, че оттук нататък, ако искаме да няма подобни кризи, ще трябва да отделяме повече пари, включително и за киберсигурност", отбеляза вицепремиерът.

Отношение по темата взе и министър-председателят Бойко Борисов, който настоя за завишен контрол при изграждането на хранилището за данни. 

"Фирмите, които участват с най-ниските цени, впоследствие слагат и най-калпавите дискове и затова е необходимо да се направи надзор, който да следи този процес", коментира Борисов.

По-рано в телевизионно интервю Томислав Дончев заяви, че към момента няма информация сривът на Търговския регистър да е следствие на злонамерени действия. Той обаче не изключва вероятността да става въпрос за човешка грешка от немърливост или безотговорност. 

По думите на Дончев не може да се говори за изгубени или манипулирани данни от регистъра.

Facebook logo
Бъдете с нас и във