Банкеръ Daily

"Продължаваме промяната" предлага

Създаване на постоянна комисия за противодействие на корупцията

Лена Бориславова от "Продължаваме промяната"

Започнаха обсъжданията за нов правилник на Народното събрание в специално избраната за целта комисия. Целта е да се подобри работата в Народното събрание.

„Днес искам да решим как ще процедира тази комисия. Трябва бързо да се изработи новият правилник на Народното събрание, тъй като има много важни задачи пред новото НС“, започна председателят на комисията Лена Бориславова от "Продължаваме промяната". 

Тя призова всеки един от членовете на комисията да представи свои предложения за подобряване на сега действащият правилник. В рамките на заседанието бе решено до вторник да бъдат внесени различните предложения, които да бъдат обсъдени на следващо заседание, което ще се проведе в сряда в 14:30 часа.

„Не е тук мястото да се казва кой какво да прави. Това е право на всеки народен представител. Затова се налага този дълъг срок. Трябва да се подобри контролът, който съществува в Народното събрание върху органите, които избираме. Сметната палата не внесе нито един доклад за четири години. Другият проблем е с публичните обсъждания“, заяви Ива Митева от"Има такъв народ".

"Продължаваме промяната" застават зад две основни изменения на правилника на НС, а именно създаване на нова постоянна комисия, която да е за противодействие на корупцията. Тя ще бъде натоварена с изслушването на онези органи, които се избират от парламента.

Другата насока ще касае дейността на НС, а именно така да се организира процеса в НС, че да се ограничат политическите способи за губенето на времето на народните представители и диалогът да е насочен в посоката на разумния диалог.

Митева допълни, че трябва да се забрани говоренето по телефони по време на заседание.

Председателят на комисията Лена Бориславова от „Продължаваме промяната“ заяви, че се радва за конструктивния диалог, в чийто дух се проведе заседанието.

Facebook logo
Бъдете с нас и във