Банкеръ Daily

Общество и политика

Създаваме Школа за реставратори на православното изкуство

Проф. Велислав Минеков и Елена Митрофанова

Идея за създаването на Школа за реставратори на православното изкуство, с център - България, е била обсъдена по време на срещата между екипа на министъра на културата проф. Велислав Минеков и Н. Пр. Елена Митрофанова - посланикът на Руската федерация в Република България.

Те са говорили и за възможността да се развие инициатива за обединяване на градове на античното наследство от региона с цел активизиране на туризма.

Министър Минеков е представил възможности за обмен на театрални постановки, музикални и музикално-танцови спектакли, провеждане на конкурси по скулптура за млади автори.

От своя страна Н. Пр. Митрофанова е предложила България да се включи в предстоящия “Art Camp”, иницииран от ЮНЕСКО, както и да се обмислят инициативи за превод на художествена литература от двете страни, а също и партньорства в сферата на филмовата индустрия.

По време на срещата в Министерството на културата са участвали и зам.-министърът на културата доц. д-р Пламен Славов и директорът на Дирекция „Международно сътрудничество, европейски програми и регионални дейности”, д-р Петър Миладинов.

Зам.-министър Славов е предложил идеи за развитие на т. нар. религиозен туризъм заради духовната близост между Русия и България. Една от тях, обсъдена по време на срещата, е за гостуване на изложби на религиозни ценности, както от руска, така и от българска страна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във