Банкеръ Daily

Общество и политика

Създава се временна комисия в НС за промени в конституцията

Обявявам, че беше внесено днес предложение от управляващата коалиция за създаване на временна комисия, която да обсъди възможните промени в конституцията, свързани със съдебната реформа, върховенството на правото и други теми. Целта на тази комисия е да бъде временна комисия, в която на паритетни начала всички партии в парламента да излъчат представители и да проведем широк дебат за това какви промени в конституцията те биха подкрепили. Това заяви на брифинг в кулоарите на Народното събрание Христо Иванов, съпредседател в оставка на "Демократична България".

Целта е да се събере конституционно мнозинство. По думите му това е много важно да се случи преди избора на ВСС. Той определи реформите като неизбежни.

Препоръките от Венецианската комисия са да се създаде мнозинство в съдийската колегия на съдии, избрани от съдии, а в прокурорската колегия да има мнозинство представители, които да не са от прокуратурата, обясни той.

Иванов очаква да има интересен дебат. „Той ще се случи публично и прозрачно, за да видят всички кой къде седи. Очаквам общественото мнение да повлияе на политическите формации“, подчерта депутатът от ДБ.

Лидерът на „Да, България“ благодари на Ива Митева и Атанас Славов за работата им по темата. Той каза, че ще се потърси подкрепа от всички политически сили, включително и тези извън парламентарното мнозинство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във