Банкеръ Daily

Общество и политика

Създава се интрига с машините за гласуване, заяви Антон Кутев

Чрез скандалите с машините за гласуване се създава интрига. Надявам се тя да не е политическа. Това заяви говорителят на служебното правителство Антон Кутев. И допълни, че през тези машини вотът няма да бъде манипулиран. "Целият медиен шум, предизвикан от определени политически сили, е опит да се създаде напрежение в обществото", каза Кутев. По думите му това да се вкарват машини "на по 100 и на по 200" не е най-добрият начин да се проведат изборите.

Преди дни от ГЕРБ заявиха, че има 228 устройства, които са извън поръчаните от държавата допълнителни 1600 за изборите. Оказа се, че машините ще се използват за демонстрация в чужбина. В понеделник се появиха нови 150 машини за гласуване в митнически склад на Летище София. От "Сиела Норма" съобщиха, че устройствата ще се използват за сервизна дейност. От Централната избирателна комисия твърдят, че не знаят за какво са предназначени 150-те машини. ЦИК са били предупредени едва преди 3-4 дни, че тези допълнителни машини пристигат с поръчаните. От комисията обаче уверяват, че няма риск от манипулация на вота, а политическите страсти и напрежението били разпалени заради историята с 228-те устройства.

"Имаме 228 затворени машини от ЦИК. Комисията уведоми ДАНС за тях. За следващите 150 се оказва, че е уведомена прокуратурата. От „Сиела Норма” твърдят, че те не могат да бъдат използвани, защото нямат софтуер. Не разбирам какъв е този хъс на „Сиела Норма” да вкара един куп машини, които били за Грузия. Тази неделя има избори в България, а не в Грузия. Не мога да кажа дали „Сиела Норма” участва в заговор и не е моя работа", каза още по темата говорителят на кабинета. "Борисов често бърка фикциите с реалността. В момента за пореден път е така. Колкото и да се опитва да напомня за "Костинбродската афера", нека си спомним, че там имаше отпечатани готови бюлетини и щяха да се използват от ГЕРБ", изтъкна той пред Нова телевизия.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във