Банкеръ Daily

В Народното събрание

Създадоха временна комисия за газопроводите за пренос на руски газ

С единодушие Народното събрание подкрепи създаването на временна комисия, поискана от ГЕРБ, която да установи всички факти и обстоятелства за газопроводите за пренос на руски газ - "Южен поток",  "Балкански поток" и причините за забавянето на изграждането на Междусистемната газова връзка между Гърция и България.

Вносителите от ГЕРБ подчертаха, че работата на временната комисия е необходима в геополитически момент, в който са прекъснати доставките на руски газ и под риск е поставена българската енергийна сигурност.

Комисията ще има за задача да установи фактите около строителството на енергийните проекти, възложените обществени поръчки до резервиране на капацитет. Според депутата от ГЕРБ и бивш енергиен министър Теменужка Петкова, с работата на комисията ще се спрат спекулациите по енергийните проекти, реализирани по време на управлението на Борисов.

"Защото когато фактите говорят, и боговете мълчат", заяви тя.

В допълнение, временната комисия ще има задача да установи и провери истинността на твърденията на премиера в оставка Кирил Петков, че цената на километър на един газопровод е в пъти по-висока от цената на друг, при равни други условия.

Членовете на временната комисия са 14 - по двама от парламентарна група, а срокът на действие на комисията е 1 месец. За неин председател беше избран Иван Манев от "Продължаваме промяната".

Facebook logo
Бъдете с нас и във