Банкеръ Daily

Общество и политика

Създадоха страница в Wikipedia, посветена на корупцията в България

От 22 декември 2017 г. в Wikipedia е създадена страница, озаглавена "Корупцията в България". Текстът е изцяло на английски език. Авторът е анонимен, каквито са регламентите за публикуване в онлайн енциклопедията.

Още в увода се посочва, че корупцията в България е основен проблем в страната от края на 90-те години на XX век, а борбата срещу нея е на върха на правителствения дневен ред. Въпреки това България "систематично демонстрира много високи нива на възприемане на корупцията" .

След това се цитира доклад на Transparency International от 27 януари 2016 г., според който страната се смята за най-корумпираната държава-членка на Европейския съюз (който прие България за член на ЕС през 2007 г.). Докладът се основава на проучването на експерти от цял ​​свят по теми като свободна преса, почтеност и независими съдебни системи.

През 2015 г. Европейската комисия установи, че България не е направила почти нищо, за да предотврати приливите на корупцията и организираната престъпност. Според анкета на българите 76% смятат, че политическите партии са корумпирани, а 86% вярват, че съдебната система е корумпирана, допълва авторът.

На страницата са записани и "типовете корупция" у нас, например лобизъм и купуване на гласове. Говори се за проблемите в съдебната система и неправилното управление на икономика.

Източник: https://en.wikipedia.org/wiki/Corruption_in_Bulgaria

Facebook logo
Бъдете с нас и във