Банкеръ Daily

Общество и политика

Създадоха комисия "Плевнелиев"

Депутатите гласуваха проекта за решение за създаване на временна анкетна комисия "Плевнелиев".

Комисията бе създадена след повторно гласуване . Гласуваха 186 депутати, за бяха 116, против 70, нямаше въздържали се.

Пълното име на новата комисия е "Временна анкетна комисия за изясняване на всички факти и обстоятелства, свързани с дейността на фирмите лицензианти на ДКЕВР за разпределение и снабдяване с електроенергия, а също и дружества концесионери за добив на природни богатства, довела до ощетяване на българските граждани и българската държава, както и нерегламентираните им контакти с представители на държавата и свързани с политически партии лица".

Акцент в предложената от „Атака" комисия е да се разследва среща на президента Росен Плевнелиев с висш представител на енергийното дружество ЕВН.

Държавният глава вече обясни, че при посещението си в Австрия през март е приел поканата на инвеститора за разговор, за да обсъдят проблемите между НЕК и ЕРП-тата, заради които се обсъжда отнемането на лицензите им.

В състава на комисията ще има по трима народни представители от всяка парламентарна група. Дейността и е за срок от три месеца.

Депутатът „Атака” Магдалена Ташева ще е председател на комисията. Другите членове от „Атака” ще са Любомир Владимиров и Николай Александров. От ПГ на Коалиция за България за членове бяха избрани Явор Куюмджиев, Красимир Янков и Филип Попов. Членове на комисията от ПГ на ДПС ще са Мустафа Карадайъ, Дурхан Мустафа и Петя Раева. Членове на комисията от ПГ на ГЕРБ ще са Данаил Кирилов, Делян Добрев и Александър Ненков.

Преди това депутатите се скараха за състава и ръководството на комисията и за начина на водене на дебата в пленарна зала.

Народният представител от ГЕРБ Снежана Дукова се обърна към Мая Манолова : „Какво правите вие в момента? Не се дръжте като фелдфебел в празна зала. Не давайте основание за срам и позор, който днес и вчера предизвиквате в залата. Удобно се разсейвате, удобно гледате вдясно, удачно гледате в центъра, умилквате се на „Атака”. Не гледате вдясно, защото ви е неудобно да чуете колегите вдясно. Г-жо Манолова, вие се държите срамно в това Народно събрание. Позорно свалихте доверието в това Народно събрание. Вие правите комисии, като че ли ще управлявате за вечни времена. Слизайте от трибуната и напуснете Народното събрание”.

Заместник-председателят на парламента Мая Манолова отговори: „Срамувам се от това, което се лее от парламентарната трибуна”.

Facebook logo
Бъдете с нас и във