Банкеръ Daily

Общество и политика

Създадоха анкетна комисия за ЧЕЗ

Парламентът одобри създаването на временна комисия, която да прегледа всички факти и обстоятелства около сделката за българския бизнес на ЧЕЗ. Предложението на БСП беше единодушно прието. Управляващите изтъкнаха, че приемат искането на опозицията, за се спре заиграването със страховете на хората.

По предложение на ГЕРБ анкетната комисия получи мандат и за проверка на приватизацията на енергоразпределителното дружество.

За председател на временната комисия бе избран социалистът Жельо Бойчев, който беше и единственият кандидат за поста..Комисията ще работи в продължение на един месец. 

Това съвпада с плановете на президента Румен Радев, който обяви, че през втората половина на месец април свиква Консултативен съвет за националната сигурност именно заради сделката за ЧЕЗ. Според държавния глава правителството дължало отговори на българския народ каква е схемата за финансиране на сделката за ЧЕЗ и също така по какъв начин тази сделка е получила политическа подкрепа. Затова и свиква съвещанието на "Дондуков" 2. 

Енергийната министърка Теменужка Петкова обаче заяви, че  Радев няма право да намесва правителството в дискусията за сделката за ЧЕЗ.  "Сделката стартира като бизнес сделка. Сами видяхте как темата ескалира и как всъщност някои се опитаха да направят от тази чисто икономическа бизнес сделка политически въпрос. Смятам, че това развитие на събитията не беше благоприятно за никого. Не съм съгласна с изказването на президента, че правителството трябва да даде отговор за финансирането на сделката. То няма как да даде такъв отговор, тъй като не е участвало в процедурата. Чешката държава продава едни свои активи, които се намират в България. Не е работа на държавата да дава отговори как е структурирано финансирането", категорична е Петкова.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във