Банкеръ Weekly

Общество и политика

СЪВМЕСТНАТА СПАСИТЕЛНА АКЦИЯ НА САЩ И МВФ В АЗИЯ ПРИКЛЮЧИ

Лоурънс Съмърс, Уйлям Коен и Мишел Камдесю се опитаха да убедят света, че валутната и икономическа криза в Азия са овладени и в рамките на две-три години икономическият ръст в района ще достигне стойностите от доброто старо време на азиатските тигри. Обиколката на заместник-министъра на финансите на САЩ Съмърс бе предизвикана от настойчивия телефонен зов за помощ на сингапурския министър-председател Тонг към Бил Клинтън. Шестдневната му визита в Сингапур, Джакарта, Куала Лумпур, Банкок, Пекин и Сеул мина под знака на проведените разговори на високо равнище с политически и икономически лидери. Изключение направи единствено в Куала Лумпур, където се срещна само с ръководители на икономическите ведомства. Обобщавайки резултатите от пътуването си, Съмърс заяви:


Първо, че президентът на Индонезия Сухарто е осъзнал необходимостта от мащабни реформи и ще ги проведе с твърда ръка, включително и тези, ограничаващи влиянието и връзките на семейството му с финансовите институции и промишлените компании;


Второ, че е впечатлен от решимостта на Южна Корея да проведе болезнените реформи, договорени с МВФ, включително по промяната на трудовото законодателство и по ликвидирането на монополното положение на фамилните конгломерати;


Трето, че приветства решимостта на Пекин да защитава на каквато и да е цена фиксирания курс на китайската валута спрямо щатския долар, за да предотврати задълбочаване на валутната криза в Азия и на кризата в цените на фондовия пазар в Хонконг.


Останалите държави също бяха похвалени за усилията им по преодоляване на кризата, а на Япония бе гласувано доверието да подреди собствения си дом и да помогне на съседите си.


Министърът на отбраната на САЩ Уйлям Коен посети почти същите места, за да увери (по собствените му думи) азиатските държави, че Америка остава верен съюзник в добри и лоши времена.


Визитите на високопоставените чиновници от САЩ съвпаднаха случайно с обиколката в района на изпълнителния директор на МВФ Мишел Камдесю. Той трябваше да провери дали подпомаганите държави изпълняват ангажиментите си към фонда и какво още трябва да се направи за стабилността в тази част на света. На дадената пресконференция Камдесю посочи Китай като стабилен район от Източна Азия и заяви, че Малайзия не се нуждае от финансова помощ, а може сама да разработи план за реформи с помощта на МВФ. Същевременно той настоя за затягане на монетарната политика, за премахване на монополите и фамилните обкръжения, за прекратяване на бюджетните субсидии и за премахване на протекционистките мерки на правителствата. Бяха подписани и нови споразумения, най-важното от които е със създаващата най-много главоболия Индонезия.


Валутните пазари повярваха в думите на емисарите и възобновиха покупките на азиатските валути. Японското правителство се закле, че ще предприеме още мерки за намаляване на данъчното бреме и за оздравяване на болния банков сектор. В резултат търговците започнаха да купуват по-охотно и йената. От 133 JPY/USD на 12 януари тя достигна до 128.30 JPY/USD в края на европейската сесия в петък миналата седмица и от 73 JPY/DEM до 70 JPY/DEM.


Не повярва само Сорос, който заяви, че кризата в района наближава границите на Китай и има опасност да се прехвърли и към другите развиващи се пазари.

Facebook logo
Бъдете с нас и във