Банкеръ Daily

Общество и политика

Съветът по сигурността ще заседава извънредно за коронавируса

Премиерът Бойко Борисов свиква във вторник извънредно заседание на Съвета по сигурността във връзка с разпространението на вируса коронавируса COVID-19. Заседанието започва в 8.30 часа.

В рамките на консултативния и координиращ орган към Министерския съвет ще бъдат обсъдени данни за разпространението на заболяването, предприетите срещу него мерки в национален и международен аспект, както и необходимите по-нататъшни действия.

По-рано днес министърът на здравеопазването Кирил Ананиев съобщи, че резултатите за коронавирус на починалия в Банско британски гражданин от китайски произход са отрицателни. Ананиев изброи и мерките, които предприема държавата за предотвратяване на заразата. Министерството разполага с информация за всички граждани, които идват от застрашени райони и райони, в които е налице коронавирусът. Така те се проследяват още с пристигането на територията на България. Тези, които кацат на летищата, минават първо през термокамерите. При най-малката засечена температура - над 37 градуса, биват настанявани в определените лечебни заведения.

Междувременно Европейската комисия съобщи, че отпуска 232 милиона евро за противодействие на разпространението на вируса. Сумата ще бъде разпределена за лабораторни изследвания, за производство за лекарствени средства, за помощ за Китай, както и за връщането на европейски граждани от засегнатите райони. Еврокомисарите по управлението на кризи Янез Ленарчич и по здравеопазването Стела Кириакидис призоваха днес ЕС да има единен отговор и да повиши усилията за противодействие на разпространението на вируса.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във