Банкеръ Daily

Общество и политика

Съветът на Европа поиска международен контрол над разследването на убийството на Виктория

Комисарят по правата на човека на Съвета на Европа Дуня Миятович настоя разследването на убийството на Виктория Маринова да бъде проведено под международен контрол.

"Призовавам властите да разследват спешно това ужасно престъпление. Фактът, че последната ѝ работа е била свързана с предполагаема злоупотреба със средства от фондовете на ЕС, налага разследването да се провежда под международен контрол”, заяви Миятович, припомняйки, че Виктория Маринова е четвъртият журналист, убит в ЕС от 2017 година насам.

"Натискът върху журналистите и атаките срещу тях трябва да спре. Свободата на изразяване е утвърдено човешко право. Държавите трябва да защитават живота на журналистите и да предотвратяват отсъствието на наказания за престъпленията срещу тях", подчерта още комисарят на Съвета на Европа, цитирана от bTV.

Организацията "Репортери без граници" на свой ред поиска от българските власти да разследват "докрай" убийството на телевизионната журналистка Виктория Маринова и да осигурят защита на нейните колеги.

"Призоваваме за полицейска закрила на журналистите от TVN, които работиха с Маринова по последния ѝ репортаж", подчерта генералният секретар на организацията Кристоф Делоар.

Както "БАНКЕРЪ" вече писа, еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова обяви, че следи внимателно разследването на убийството. Йоурова призова за спешни действия за привеждане на отговорните пред правосъдието и за изясняване дали нападението е свързано с работата й. Еврокомисарят ще предложи на българските разследващи помощ от агенциите на Европейския съюз. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във