Банкеръ Daily

Общество и политика

Съветничка на Цанова стана зам.-шеф на агенцията за българите в чужбина

Една от съветничките в политическия кабинет на вицепремиера Илияна Цанова е назначена за зам.-директор на Агенцията за българите в чужбина. Ива Йорданова досега е отговаряла за агенцията и е работила в тясно сътрудничество с екипа през последните два месеца.

Назначението на Йорданова идва ден след уволнението на изпълняващия длъжността директор на агенцията за българите в чужбина Йордан Янев заради редица нарушения при издаването на удостоверения за български произход на македонци, албанци и косовари.

Ива Йорданова е бакалавър по Бизнес администрация, специалност Международен бизнес, от колежа в „Бъркли”, САЩ. Има магистърска степен по Национална сигурност от Военна академия „Г. С. Раковски”. Работила е в като специалист по управление на бизнес-процеси. Стажувала е в отдел „Публична информация” на ООН в Ню Йорк, посочват от правителствената пресслужба.

Назначаването на Ива Йорданова е свързано с необходимостта в кратки срокове да се организира работата на Агенцията и да се съдейства за проверката на дирекция „Главен инспекторат“ на Министерския съвет, назначена едновременно с уволнението на досегашния директор. Освен, че познава дейността на Държавната агенция за българите в чужбина, Ива Йорданова има степен по национална сигурност и нейната експертиза ще бъде полезна в изпълнения на предписанията на Върховната административна прокуратура по отношение на процедурите за издаване на удостоверения за български произход, допълниха от правителствената пресслужба.

Ива Йорданова нашумя в публичното пространство, след като лидерът на СДС Божидар Лукарски обяви малко преди изборите, че двамата имат връзка и че се развежда. Йорданова стана известна и с танца си на пилон по време на конкурса "Умна и красива" в "Шоуто на Слави".

Facebook logo
Бъдете с нас и във