Банкеръ Daily

Общество и политика

Състоянието на Борисов е стабилно, лекуват го лекари от ВМА

Състоянието на премиера Бойко Борисов, който в неделя съобщи, че е заразен с коронавирус, на този етап е стабилно, лекува се в дома си, но е под постоянен контрол и ще бъде лекуван от лекарите във ВМА.

"Към момента премиерът Бойко Борисов изпълнява работните си задължения и е в постоянна връзка с членовете на Министерския съвет", съобщи правителствената пресслужба.

Директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов обясни, че Борисов има първите симптоми - общо неразположение, мускулна слабост, покачване на температурата. Той уточни, че не е лично запознат с предписаната терапия на министър-председателя.

Балтов коментира и свалената от РЗИ-София карантина на първите мъже в държавата.

"Виждате, че 5 дни от събитие до сваляне на карантината не са достатъчни. Минимум 7 до 10 дни. Даже карантината трябва да е 10 дни за всички контактни от първа линия. В рамките на 5 до 7 дни симптомите може да се скрият, да не ги хване дори PCR тест”, казва в телевизионно интервю шефът на "Пирогов".

"Президентът Радев ще се окаже, че е контактен от първи ред на президента Дуда, според мен трябва да е в 10-дневна карантина. Това е мое лично медицинско виждане”, заяви проф. Балтов.

През последните 24 часа 327 души са дали положителна проба за COVID-19. Направени са 2 257 теста. Най-много са новите случаи в София - 125, следват Благоевград с 31 и Търговище с 25.

2 036 души са вече в болниците в цялата страна, като 146 от тях се нуждаят от интензивни грижи. Излекувани през последното денонощие са 122-ма души. 10 пациенти са загубили битката с болестта.

Facebook logo
Бъдете с нас и във