Банкеръ Weekly

Общество и политика

СЪЩЕСТВУВАТ И НЕУДАЧНИ ФЛИРТОВЕ

Само преди седмица от новата формация на либералите ентусиазирано се заканиха, че ще отнемат част от симпатизантите на СДС. Няма ли обаче да се случи обратното и сините да бръкнат в електоралната кошница на Либерален съюз? Иван Костов повече от година упорито ухажва избирателите на ДПС, а през последните шест месеца флиртът му сериозно надскочи фазата на комплиментите. След посещението си в Джебел премиерът съвсем официално огласи чувствата на синята партия и задявките станаха легални. Изпълнителният съвет спешно взе решение да се създаде специална партийна комисия за работа с малцинствените групи. Още тогава става ясно, че под малцинствени групи сините лидери не разбирали кой знае колко много обособени общности, а предимно гласоподавателите на ДПС. Затова и загрижеността на комисията ще е съсредоточена предимно върху проблемите на циганското, помашкото и турското малцинства.


Партийният ентусиазъм на сините поне засега не обещава сериозен успех. И въпреки че миналия вторник министър-председателят призова ДПС да търси коалиране със СДС за местните избори, подканата му едва ли ще бъде чута. Самият Костов преди време призна, че диалогът с ухажваните избиратели от кърджалийския регион ще бъде труден. Фактът, че част от думите на актуалното политическо ежедневие изобщо не съществуват в техния речник, може би ще се окаже най-лекото препятствие. Истинското затруднение в контакта с тези избиратели идва от това, че цялостният политически дискурс в страната изобщо не съществува, не само в езика им, но и в самия им живот. Повечето от тях не гледат новините по телевизията, не слушат информационните рубрики на радиото, не четат вестници, не познават политическия елит в държавата. За тях не съществуват алтернативи, не съществува разнообразие, не съществува избор. За тях вотът за ДПС не е политически. В голяма степен той дори не е и вот, а по-скоро жест на човешка идентификация.


Как Иван Костов или неговите политически съветници възнамеряват да променят този жест? Отговорът със сигурност ще е доста интересен. Но дали ще е ефективен? Вероятно и сините лидери не са големи оптимисти в това отношение. Със сигурност нито премиерът, нито Националният изпълнителен съвет като цяло могат да станат комшии или близки приятели на всички доганови избиратели. Затова и перспективите за привличане на техните гласове са незначителни. Надеждите за по-сериозен ефект са заложени в реформата на административно-териториалното деление на страната. Дори и да не помогне на сините да привлекат малцинствените групи, тя поне ще неутрализира гласовете им.


Кампанията за местните кметски избори вероятно ще роди и няколко изключения. Тук-там из страната някой местен лидер може и да се отзове на синята покана, но това няма да повлияе на общата тенденция. Този електорат много по-лесно не би гласувал изобщо, отколкото да гласува за друг. Така че дори и подкрепата за Ахмед Доган или вече за Либерален съюз да намалее значително, тя със сигурност няма да се прехвърли към Иван Костов и СДС. Ако го нямаше ДПС, българските турци вероятно отдавна вече нямаше и да гласуват.

Facebook logo
Бъдете с нас и във