Банкеръ Daily

Общество и политика

Съществува голям страх от машинното гласуване, твърдят от Волт

Лидерът на Европейска партия Волт Настимир Ананиев заяви, че страхът от машинното гласуване се превръща в епидемия сред управляващите и подчинените им институции.

Констатацията му е направена на базата на резултатите от европейските избори и трудностите при отчитането на вота от машинното гласуване, времето за преброяването на част от гласовете, както и забавената доставка на машините до изборните секции. Той нарича всичко това саботаж на един от най-прозрачните начини за гласуване. Флагман на атаката е не кой да е, а председателят на Съвета на директорите на "Информационно обслужване" проф. Михаил Константинов, според когото опитът от машинното гласуване е трагичен, твърди още Ананиев. 

При почти 159 000 гласували машинно, 40% грешка означава, че се поставят под въпрос над 63 000 гласа, което е ужасно много, отчитат от Волт. Те допълват, че толкова гласове биха били ключови и за определянето и на мандатите, и на преференциите. От друга страна забавянето на отчитането на 5% от вота с 3 дни е "пълната стъкмистика, само и само да излязат контролите и резултатите да изглеждат истински".

От партията са категорични, че атаката срещу машинното гласуване е атака срещу българския народ, честния и справедлив резултат. Анализ на "Алфа Рисърч" показва, че 26% от хората са се възползвали от възможността да гласуват с машини. Основно това са хора от София и големите градове, на възраст между 18 и 30 години, с висше образование. По думите на Ананиев проблемите с машинното гласуване отблъскват младата и образована част от електората. 

От Волт са на мнение, че членовете на изборните комисии трябва да бъдат санкционирани финансово и да лежат в затвора, ако не отразяват правилно гласовете.Те настояват и за публично подробни детайли за грешките в 40% от машините, които не работели по думите на проф. Константинов. Освен това от първата общоевропейска партия предлагат да се създаде постоянна професионална изборна администрация, която да следи за прозрачното провеждане на всякакви видове избори в страната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във