Банкеръ Weekly

Общество и политика

"Със зъби и нокти" ще се борим за агенция

Мирослав Ненков

България не закъснява с подготовката на кандидатурата си да приеме в София Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) и има всички шансове да спечели надпреварата. Това обяви заместник-министърът на здравеопазването Мирослав Ненков в четвъртък (31 август). Преместването на базираната в Лондон агенция в друга държава от Европейския съюз трябва да се случи през 2019-а, когато се очаква Великобритания официално да напусне общността. Въпросната структура управлява европейския фармацевтичен пазар.

Да приемат агенцията в своите столици кандидатстват 19 от 28-те членки на съюза. Градът победител трябва да получи 14 гласа, а България основно ще се стреми да бъде подкрепена от деветте страни, които не кандидатстват, обясни Ненков. Той е убеден, че имаме реални шансове да спечелим надпреварата и затова са необходими дипломатически усилия.

"В ЕМА работят 800 души. Всички тези хора, заедно с техните семейства, ще отиват някъде. Всякакви хора обясняват как нямаме шанс, а какво й е на София, че да не може тези хора да дойдат у нас? Кое й е лошото на България, освен че е бедна? Нашите приятели и роднини, които работят и живеят в чужбина, идват тук да си правят зъбите. Защо? Защото е лошо? Със зъби и нокти ние ще се борим да гласуват за нас", зарече се, убеждавайки и себе си, и аудиторията, заместник-министърът.  По думите му ползите от това агенцията да е у нас са, че големи корпорации ще дойдат в София, а служителите и техните семейства ще харчат големите си заплати в нашата столица.

До 30 септември Еврокомисията ще се произнесе дали отговаряме на критериите, а страната победител ще стане ясна през ноември. От Министерството на здравеопазването са категорични, че покриваме евроизискванията и сме изпълнили необходимото за своята кандидатура. Например, създаден е сайт, в който Салма Хайек, Антонио Бандерас, Ейдриън Броуди, Джейсън Стейтън и Силвестър Сталоун рекламират България. Изработен е и клип, има и брошура. В случай че агенцията бъде преместена в София, централата й ще е част от "София Тех Парк".

Ако някоя голяма столица спечели, за Ненков това ще е знак, че Европа върви на две скорости. Нормално било да се подкрепят Балканите, където няма ситуирана нито една европейска агенция. Заместник-министърът съобщи, че тръгва на обиколка из някои европейски държави, за да лобира пред съответните здравни министри да ни подкрепят.

Преди десетина дни пиар експертът Любомир Аламанов разкритикува формалността на българската кандидатура за домакинство на Европейската агенция по лекарствата. Той си е направил труда да разгледа всички кандидатури и е установил, че повечето от тях са подробни, с предварителни проучвания за необходимите ресурси, които трябва да се осигурят - например сграда, настаняване на служителите, брой работни места, инфраструктура, интернет, специфични изисквания, транспорт, комуникации, връзки с други институции, училища, университети и т.н. След това идва ред на визуализацията и представянето - схеми, скици, планове, картинки, анимации, филми и всичко друго, което може да хрумне за по-точното и въздействащо представяне на идеите и стратегията. Пиар специалистът изброява шестте критерия, по които ще се оценяват кандидатурите.

1. Уверение, че ЕМА ще е функционираща, когато Великобритания напусне ЕС.
2. Достъпност до локацията.
3. Училища за децата на работещите в ЕМА.
4. Достъп до трудовия пазар и системата на здравеопазване за семействата на служителите на агенцията.
5. Непрекъснатост на дейността.
6. Географско разпределение.

Аламанов дава за пример презентацията на Барселона - 150 страници, в които всяка точка е разгърната подробно. Те са придружени от два прекрасни клипа за града и за развитието на фармаиндустрията в региона.

Експертът не скрива разочарованието си от българската кандидатура. Според неговото описание: "Има два файла. Единият е официалното писмо от премиера Борисов за кандидатурата ни. Официален документ на бланка на Министерския съвет. Сух, административен език. Вторият файл е самата кандидатура. Четири страници гладък текст. Една страница как 10 години сме в ЕС и няколко числа, че икономиката расте. Следва информацията по критериите. Събрана само в по два или три параграфа текст. Без снимки, без илюстрации, без инфографики, скици, планове, чертежи, таблици или каквото и да е друго нагледно доказателство, че някой се е постарал".

"Българската кандидатура е оплакване в няколко параграфа, че тъй като си нямаме агенция, трябва да ни дадат. Защото си нямаме. А другите си имат. Само заради това", изтъква Любомир Аламанов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във