Банкеръ Weekly

Общество и политика

СЪС ЗИМАТА СИ ОТИВАТ И ГАЗОВИТЕ НИ ПРОБЛЕМИ

Въпреки цялата тупурдия, съмнения, подозрения и внушения, на 20 март в Москва вицепремиерът Евгений Бакърджиев и Рем Вяхирев подписаха рамков протокол за доставките и транзита на синьо гориво през наша територия. Документът заменя всички досега сключени двустранни договори и споразумения. Въз основа на протокола, който няма да се ратифицира от Народното събрание, до 30 април ще бъдат изготвени и подписани два отделни договора - за доставките и за транзита на газ.


Протоколът предвижда преструктуриране на българо-руското акционерно дружество Топенерджи в дъщерна фирма на Газпром. За целта руският газов гигант ще изкупи акциите на всички български акционери - Булгаргаз, Мултигруп и Овъргаз инк., представляващи 45.875% от общия капитал на дружеството. (Първа частна банка, БУЛБАНК и Химимпорт продадоха своите 8.4% от акциите на дружеството по номинал на Булгаргаз още в края на миналата година.) Около номинала ще продаде акциите си на Газпром и държавната ни газова компания Булгаргаз, заяви при пристигането си в София г-н Бакърджиев.


След трансформацията Топенерджи ще е единственият вносител на газ за нашата страна. Овъргаз инк. и Зарубежгаз, които имат подписани договори за доставка на газ за България за срок от 15 години, ще продават горивото на Топенерджи, което от своя страна ще го продава на Булгаргаз на българо-румънската граница. В случай че Газпром реши да пусне в продажба част от акциите на Топенерджи или да го продаде изцяло, доставките ще се поверят на външнотърговската фирма на Газпром - Газекспорт.


Подписаният протокол предвижда и почти трикратно увеличение на транзита през наша територия до 2010 година - от 8 млрд. на 19 млрд. куб. метра. За същия срок е договорено и увеличение на доставките на газ за страната - от 5 млрд. на 8 млрд. куб. метра.


Според вицепремиера Бакърджиев текстовете, които подписахме, дават чиста, кристална база за сключване на договорите. Като най-голям успех той оценява постигнатата в Москва договореност газопроводите да останат български. Това се отнася както за досега построената мрежа, така и за тръбите, които ще бъдат положени в бъдеще. Специално внимание заслужава и клаузата Газпром да не кандидатства за сключване на договори за концесия върху тръбопроводите на българска територия.


Естествено не може да бъде подмината и постигнатата формулировка, искана най-настоятелно от нашето правителство, занапред всички договори за транзит и доставка на газ да се сключват директно с Газпром. На практика това означава, че след продажбата на държавното участие в Топенерджи, доставянето на синьото гориво през украинска и румънска територия до българската граница ще се извършва изцяло от руската газова компания.


Подписаният протокол е рамков и сега предстои да се конкретизиране на цените на доставяния за България природен газ и величините на транзитните такси. За уточняване на позициите през настоящата седмица у нас пристигат експерти на руския газов монополист, а във вторник, 31 март, на софийското летище ще кацне с пълна чанта отговори на тези въпроси и вторият човек в Газпром Богдан Будзуляк. Според информация от проведените в Москва преговори сключените договори ще фиксират базови цени, които, въз основа на конюнктурата на пазара, ще се движат нагоре и надолу.


На преговорите Евгений Бакърджиев и Рем Вяхирев са обсъждали и евентуалното участие на Газпром в реализирането на проектите за изграждане на петролопроводи през наша територия, съобщи вицепремиерът на софийското летище.


Преговорите са в начална фаза, нека не избързваме с коментарите., уточни Евгений Бакърджиев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във