Банкеръ Daily

Общество и политика

Със средства от Фонд „Култура” ще спасяват творците, които са извън държавния сектор

След втора видеоконферентна среща, посветена на преодоляването на последиците от пандемията, между министъра на културата Боил Банов и представители на културни организации извън държавния сектор, станаха ясни следните неща:


  • за всички културни организации извън държавния сектор решение се търси съвместно с други институции, включително и на европейско ниво;

  • като най-спешна мярка към момента се обмисля преструктурирането на „Национален фонд „Култура“ и създаването на програми за финансиране чрез него;

  • до три дни от Министерството на културата се ангажират да предложат и конкретни програми и методи за финансирането им, като дотогава се очакват и предложенията на творците;

  • разговорите с представителите на визуалните и изпълнителските изкуства в свободния и частния сектор ще продължат на 3 април.

Припомняме, че първата видеоконферентна среща между Боил Банов и представители на частни културни и творчески организации се проведе на 27 март. Сред участниците в срещата бяха творци и артисти в сферата на визуалните и изпълнителските изкуства, независими артисти, представители на свободните пространства за музика и култура, на частните театри, както и членове на Българска фестивална асоциация, на Асоциацията на българските киносалони, на Сдружение „Сцена Музика“, на фондация „ЕДНО за Култура и Изкуства“, на Българска музикална асоциация. От страна на Министерството на културата освен Боил Банов бе и екип на Офис „Култура” към Бюро „Творческа Европа” – България.

Тогава, в продължение на два часа, министърът и участниците в разговора обсъждаха различни предложения, като творците настояваха за създаване на два фонда – Фонд за структурно финансиране и Солидарен социален фонд за артисти на свободна практика. Те изразиха позиция, че средствата за създаването на тези фондове не трябва да бъдат осигурявани чрез преструктуриране на вече съществуващи средства към бюджета на Министерството на културата, а че е необходимо да се потърсят други източници на подпомагане.

Така те дадоха сигнал, че не искат средствата в извънредната ситуация да идват от „Национален фонд „Култура”, който така или иначе е предвиден за тях и в него според бюджета на Министерството на културата за 2020 г. са предвидени 2 007 500 лева.

В същото време министър Боил Банов държеше на позицията си, че решението е в преструктуриране на съществуващите конкурсни сесии и техните приоритети с цел обхващане на целия неправителствен сектор. Освен това той обърна внимание, че сред конкретните промени, които е допустимо да се направят, е увеличаване на срока на администриране на проектите, като идеята на министъра е да се създаде устойчива заетост.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във