Банкеръ Daily

Атанас Атанасов:

Със служебния кабинет Радев се показа като обединител на нацията

Служебното правителство има задача да проведе честни и прозрачни избори. И затова имаме очаквания от вътрешния министър Бойко Рашков. Защото по време на изборите имаше сигнали, че полицейски началници са действали като партийни секретари на ГЕРБ. Имаме сигнали за полицейски чадъри при продаване на гласове. Надяваме се, че енергичният Рашков ще предприеме съответните действие. Ако трябва, от ”Демократична България” ще съдействаме.

Това заяви пред БТВ ген. Атанас Атанасов, съпредседател на "Демократична България".

"Местни полицески началници са действали, например в Пловдив, като са покровителствали местни купувачи на гласове", допълни той.

Атанасов коментира и състава на служебното правителство: "Почти всички са със сериозна биография, правителството е шарено, балансирано правителство. Има хора свързани с левицата - Янаки Стилов, има и хора свързани с десницата. Президентът е поискал да покаже, че е обединител нацията. В икономическите министерства са млади хора, завършили на Запад", посочи той.

"Важно е и здравното министерство, защото пандемията не е преминала. Стойчо Кацаров беше член на нашата партия. Той беше критичен към правителството на Борисов по време на пандемията. Има много финансови злоупотреби. Той е сезиран за случай с 80 млн. лв. в Александровска болница", каза още съпредседателят на "Демократична България".

С ДБ не са водени разговори за участие в правителството, обясни той. 

"Има тежки предизвикателства пред служебното правителство", категоричен е Атанасов.

"Шпицкомандата на ГЕРБ, която влезе в залата, се държеше хулигански. Няколко факта са очевидни - договаряне за получаване на субсидии, за обръчите от фирми, за нагласените конкурси, за лошото качество на магистралите", посочи ген. Атанасов в коментар по работата на комисията по ревизията.

"Свидетелствата в комисията за ревизия са само върха на айсберга. Като цяло аз не съм привърженик на временните комисии, защото в повечето случаи те се създават с цел пиар. Постоянните комисии могат да контролират изпълнителната власт и когато открият нередности, могат да сигнализират прокуратурата и съответните органи. На мен от първия ден ми беше ясно, че този парламент няма да съществува дълго", добави ген. Атанасов.

"В новия парламент ще предложим промяна на Конституцията, за да има отчетност на прокуратурата", посочи той. "Специализираното правосъдие не е дало нито едно доказателство за осъден олигарх. Законът трябва да се прилага еднакво, а не избирателно", допълни Атанасов.

"В България има разделение на властите. Не може прокурорите облечени в тоги да излизат и да казват какви закони трябва да се приемат в парламента. Това е недопустимо и е същото все едно ние политиците, ако не сме доволни от някой съдебен процес, да излезем на протест и да се намесваме в работата на съда и прокуратурата. Ние от ДБ ясно сме заявили, че е необходима радикална реформа в съдебната сфера, за да се изчисти корупцията и да се оправи държавата", завърши той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във