Банкеръ Daily

Сергей Цветарски:

Със седмица да бъде удължено електронното преброяване

Сергей Цветарски Снимка: БНР

С около седмица да бъде удължено преброяването на населението по електронен път - това е предложил председателят на Националния статистически институт Сергей Цветарски.

То трябваше да приключи на 17 септември, но въпросът с удължаването му беше повдигнат след серия проблеми с достъпа до сайта на преброяването.

Сергей Цветарски уточни, че преброяването с преброители няма да бъде удължавано. 

Решението за новите срокове трябва да бъде взето от Централната преброителна комисия и от Министерския съвет.

Преди дни от НСИ увериха, че проблемите със сайта за електронното преброяване са преодолени след втората хакерска атака.

Цветарски днес беше изслушан в ресорната парламентарната комисия заради проблемите с електронното преброяване. Той изтъкна, че досега няма информация за изтичане на лични данни. Посочи, че причината за временния срив в системата са неуспешни опити за SQL INJECTION атаки към информационния сайт на електронното преброяване.

По думите му ситуацията е овладяна с ограничаване на броя едновременно регистриращи се лица в електронното преброяване. Извършени са и тестове за функционалност на системата, за натоварване и за сигурност, както и мониторинг на инфраструктурата и системите и трафика, резервиране на данните. 

В рамките на 15 минути е достигнат пик  от 8000 едновременно ползващи системата респонденти и са преброени 9200 респонденти, като тестът е проведен с цел максимално натоварване и са използвани сучайни забавяния в рамките на 1 до 10 секунди. Това е в пъти по-малко от практическото попълване на въпросника и отчетените неуспешни заявки са под 1%, посясни Цветарски. Резултатът е, че на час могат да се преброяват 36 800 респонденти или за 24 часа до 883 200 преброени респонденти, което е повече от реално очакваното.

“Ролята на тази Комисия е да защитава обществения интерес. Очевидно има проблем и ние ще излезем със становище”, каза председателят на Комисията по дигитализация Ивайло Мирчев от “Демократична България".

Десетки жалби и сигнали бяха подадени до омбудсмана Диана Ковачева във връзка със системата за електронното преброяване.

Оплакванията са заради начина, по който се осъществява процесът по преброяването, и съмнения за застрашени права.

В сигналите си до омбудсмана гражданите недоволстват, че за да бъдат преброени, е необходимо да се срещат физически с лицата преброители, на които да предадат уникалния си код, генериран при електронното преброяване.

Според сигнализиращите системата трябва да бъде усъвършенствана, като към нея се прибави опция за изпращане на кода по електронен път и така да се финализира процесът по тяхното преброяване. Хората недоволстват и от това, че преброяването не може да се осъществява от IP адрес извън страната и така ако не бъдат преброени от член на тяхното семейство, могат да бъдат глобени за неучастие в преброяването.

Гражданите питат още - какво се случва, ако имотът им не е отразен на картата и системата не отчита наличието на такъв адрес, което е нова пречка за получаването на техния уникален преброителен код.

Хората се оплакват и от липса на яснота кога ще бъде посещението на преброителя, по какъв начин той ще се легитимира, как ще се преброяват лица с увреждания и такива под карантина.

Facebook logo
Бъдете с нас и във