Банкеръ Daily

Общество и политика

Сърбия няма да строи ограда по границата с България

По разпореждане на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева дипломатическата ни служба поиска обяснение от властите в Сърбия заради публикациите в сръбски медии, че правителството ще строи ограда по границата с България. 

Посланикът за специални поръчения Иван Петков е разговарял със сръбския посланик в София Желко Йович, който е заявил, че не е вземано такова решение, нито се извършват дейности за подготовката за такова съоръжение.

Нашият посланик в Сърбия Радко Влайков пък е провел разговор с Милош Попович, началник на кабинета на сръбския министър-председател Ана Бърнабич и той също е потвърдил, че подобно решение няма.

По време на разговорите нашите дипломати са подчертали, че границата със западната ни съседка се охранява изключително стриктно от страна на Граничната полиция като външна граница на ЕС. За първата половина на годината на изход на "зелена" граница със Сърбия от българските власти са задържани 211 незаконни мигранти.

По време на извънредното положение в Сърбия бе приета Наредба за мерките, предприемани от властите за борба с разпространението на коронавируса. В нейния чл. 3 "б" е записано, че за предотвратяване на разпространението на заразата, както и на масовото незаконно преминаване на държавната граница се допуска временно изземване на правото на ползване на поземлени имоти, собственост на физически и юридически лица, по протежение на граничната линия с Република Северна Македония и Република България, припомнят от пресцентъра на МВнР.


Наредбата обаче е прекратила своето действие на 6 май 2020 г. с отмяната на извънредното положение в Сърбия. От данните в Републиканската дирекция за собствеността на Сърбия пък се вижда, че подобна мярка не е била прилагана спрямо поземлени имоти по границата с България, а единствено по границата с Република Северна Македония.

Facebook logo
Бъдете с нас и във