Банкеръ Weekly

Общество и политика

СЪКРОВИЩАТА НА БЪЛГАРИЯ В CD-ROM

Националният исторически музей представи в навечерието на 24 май поредната програма за популяризирането на своята дейност и на българското историческо-художествено наследство. Първият CD-ROM, изработен от фирмата Технологика, поставя началото на серия от програмни продукти, които ще покажат великолепието на музея и неговите фондове чрез възможностите на бързоменящите се съвременни технологии.


Работата по този първи CD-ROM е започнала преди три години, докато екипът от 28 души специалисти се съсредоточи върху онези 450 експоната, които изграждат представителната фасада на НИМ. Обхванати са всички исторически пластове - от античните времена и културата на траките до Третото българско царство. Чрез дикторски текст на английски език, както и чрез кратки текстове за по-важните исторически обекти и експонати се натрупва информационен масив, който е еднакво привлекателен както за редовия турист, така и за специалистите по света. Възможностите на програмния продукт са допълнени от детайлите, които всеки може да разглежда и разучава по свой избор. Така след продуктите, издадени от Националната библиотека и някои други научни институти, НИМ прибавя и своята информация към документираната чрез съвременни технологии българска история и култура.


Единичната цена на CD-ROM е 16 щ. долара (или българската им равностойност) и вече може да се купи на пролетния Панаир на книгата в НДК. Засега заявки за по-големи количества са направени от Министерството на външните работи, от някои туроператори, от агенция Балкан и други. Любопитство е проявено и от различни национални библиотеки по света, от научни институти, банки и други учреждения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във