Банкеръ Daily

Общество и политика

Съюзът на съдиите чака извинение от Петков и Комитова

Виолета Комитова и Кирил Петков

Съюзът на съдиите в България излезе с критична позиция по повод интервюта на министъра на икономиката Кирил Петков и регионалния Виолета Комитова от служебния кабинет, в които критично коментират съдебни решения.

Според съсловната организация в изказванията си пред БНТ и БНР двамата министри са отправили недопустими коментари за личността на съдия Мария Вранеску за разпределението на делата в Софийския градски съд и за начина на формиране на съдийското убеждение по няколко производства, без да имат факти, че съдия Вранеску е била мотивирана да постанови актове по причини извън делото.

От Съюза очакват Петков и Комитова да намерят уместен начин да "поправят нанесената вреда за доверието в правосъдието и за личното и професионално достойнство на засегнатия съдия".

Кирил Петков и Виолета Комитова назоваха поименно съдийката Мария Вранеску като магистратът, който е спрял рокадите в "Автомагистрали". Строителният министър поясни, че съдия Вранеску е спирала вписванията на новите ръководства на "Александровска" болница, Българската банка за развитие и два пъти на управата на "Автомагистрали".

"Аз вече виждам четири намеси на Мария Вранеску", заяви министър Комитова и допълни, че бившият изпълнителен директор на „Автомагистрали“ Стоян Беличев е по-влиятелен от министъра на регионалното развитие към днешна дата. По думите на министърката Беличев и съдия Мария Вранеску много се тревожат, че иска за 15 дена да сложи временно ръководство на държавната фирма. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във