Банкеръ Daily

Общество и политика

Съюзът на писателите защити Вежди Рашидов

Вeжди Рашидов стана отново обект на непристойни упреци, нападки и хули. Дори след като се извини за своите думи, нападките не спират. Явно това е организирана кампания да бъде отстранен от поста му, защото там би трябвало да се настани персона, която да захранва неолибералните отрочета, имащи за единствена цел превръщането на България в пустиня без минало и без бъдеще. Това се посочва в позиция на Съюза на българските писатели.

Повод за позицията е скандал, предизвикан след като Вежди Рашидов "посъветва" водещия на "Денят започва с култура" Георги Ангелов да внимава какво говори, защото държавата му плаща заплатата. Впоследствие художникът Владимир Руменов, също участник в предаването, бе уволнен от Националната художествена галерия. А след това върнат на работа по настояване на Рашидов.

Според позицията на българските писатели, Министерството на културата прави всичко, което е по възможностите му и се дава за пример, че през миналата година то е подкрепило финансово книги в памет на известни български писатели, като е подпомогнало финансово и 100-годишнината на акад. Ефрем Каранфилов.

"Книги на издателство "Български писател" бяха подкрепени през последните две години по програмата "Помощ за книгата" на Министерство на културата. Фонд "Култура" при МК подкрепя съюзното списание "Пламък" в неговата мисия да осветлява постиженията на съвременната българска литература, посочват от СБП. Здравословните проблеми на министър Рашидов попречиха да бъде организирана международна среща на писатели в България, организирана от Министерството на културата, Съюза на българските писатели и други писателски сдружения. Вече няма препятствия и тази идея да се осъществи, смятат от съюза", се казва в позицията.

От СБП подчертават, че позицията няма користни цели. 

"Ние, писателите, сме горди хора и не хленчим за "помощи" и пари. Ние сме уверени, че между политическата държава и държавата на българския дух съществуват допирателни и Министерството на културата начело с министър Рашидов е видимата страна на такова партньорство, което има за цел просперитета на Отечеството ни и на неговите граждани", пише в позицията на писателите.

В подкрепа на Рашидов се обявиха редица актьори, които го нарекоха "най-успешния министър на културата". Рашидов беше подкрепен и от директора на Националния исторически музей Божидар Димитров и от главния прокурор Сотир Цацаров.

"Аз внимателно проверих имената на хората, които искат оставката на Рашидов. Това са хора, които се занимават само с искане на оставки, хора, които не са направили и една десета от това, което Рашидов е направил, и хора, близки на министър, който седи в същата зала, в която седи и Рашидов", заяви главният прокурор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във