Банкеръ Daily

Общество и политика

"Съюз за Пловдив" сезира прокуратурата за подправени протоколи на първия тур на кметските избори

От „Съюз за Пловдив“ внасят сигнал в Районна прокуратура за подправени изборни протоколи на първи тур.

"Досега сме открили 22 протокола с подправени данни от общо 1500, които са получили от изборните секции нашите застъпници", каза Евелин Парасков. Той обясни, че поправките са в протоколите, които са изпратени в ЦИК, в тези на застъпниците на организацията те липсват.

"Вотът на практика е изцяло подменен", коментира доц. Веселина Бучкова, която е юридически консултант на „Съюз за Пловдив“. По думите ѝ в протоколи има поправки направени с коректор и за които след това не е уточнено, че са направени от членовете на СИК с подписите им.

Голяма част от поправените протоколи са от секции в ЖР „Тракия“, но има и от други райони на града. "Подправени са резултати на всички политически сили", обясни Парасков. От организацията се надяват прокуратурата да изиска повторно преброяване на бюлетините.

Манипулирането на екзит половете бе измислено нарочно, за да се отклони вниманието от подправените протоколи, а единствената цел бе Славчо Атанасов да бъде добутан до балотаж, според Парасков.

Това са част от установените от "Съюз за Пловдив" фрапиращи разлики в секционните протоколи.

1.В протокола на секция 06016, заверен с подписите на председател, зам.-председател и секретар, действителните гласове на НФСБ - ВМРО са 3 (с думи и цифри). В протокола, качен в ЦИК, гласовете на НФСБ – ВМРО са 33 (с думи и цифри).

2.В секция 02015 резултатът за НФСБ - ВМРО е 4 гласа, а в протокола, обявен в ЦИК, е 44.

3.В секция 02066 за "Кауза Пловдив" са вписани в протокола 0 гласове, а в ЦИК -  20.

4.В секция 06058 според протокола "Кауза Пловдив" има 5 гласа, а в ЦИК те са вече 17.

5.В секция 06011 в протокола, заверен с подписите на председател, зам.-председател и секретар, действителните гласове на "Съюз за Пловдив" са 170. В протокола, качен в ЦИК, резултатът драстично е намален на 17 гласа.

6.В секция 06024 има допълване в протокола, от което се вижда, че кандидатът на НФСБ – ВМРО Славчо Атанасов е имал 10 гласа, но с друг почерк те стават 70.

7.В секция 06019 в протокола на СИК ясно личи, че Славчо  Атанасов е имал четири гласа и че впоследствие са добавени още 40, тоест те стават 44. Числата са поправени, за да се получат бройките в протокола, като е използван коректор.

Припомняме, че в кметската надпревара в Града под тепетата Дани Каназирева, издигната от "Съюз за Пловдив" остана трета. На първия тур до последно не се знаеше дали тя или Славчо Атанасов отива на балотаж срещу претендента на ГЕРБ Здравко Димитров. Фалшиви екзит полове поставяха на втора позиция Каназирева, но накрая, след цялостната обработка на протоколите, се оказа, че Атанасов ще се състезава на втория тур. Разликата между него и Каназирева беше много малка.

Дни след като местните избори приключиха, след като стана ясно, че новият кмет на Пловдив е Димитров, премиерът Бойко Борисов назначи Дани Каназирева за управител на областта. Тази длъжност беше заемана от Здравко Димитров, преди да се кандидатира за градоначалник.

"Съюз за Пловдив" има своя група в общинския съвет и именно на нея се разчита за формиране на мнозинство в местния парламент.

Facebook logo
Бъдете с нас и във