Банкеръ Daily

Румен Радев:

Съединението беше победа на българския характер и свободолюбие, дело на шепа храбреци

Духовният заряд на тези исторически паметни дати ни заставят да осъзнаем нашия днешен дълг към род и Родина. Това каза президентът Румен Радев в село Берстовица на церемонията по отбелязването на 135 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

"За мен е истинско удоволствие да бъда в този прекрасен край, където живописната планина се слива в плодородната равнина и тази среща хилядолетия наред дава буйно и вдъхновено вино, но и ражда хора, които през вековете съхраняват и предават българщината", заяви държавният глава.

"В нашия исторически път има събития, които единствено добавят смисъл с годините към отстояването на нашата национална идентичност, към съкровеният стремеж на българския народ за свобода, справедливост и равенство пред закона", каза още президентът.

"135 години ни делят от съдбовния 6 септември, когато българите взеха в свои ръце съдбата на родината си. Това събитие не беше дело на външни сили, висока дипломация и политически пазарлък. Това беше народно дело. Това беше победа на българския характер и свободолюбие, дело на шепа храбреци, нарекли себе си авантюристи. Но зад тяхната дързост да предизвикат Великите сили и установения ред, да изправят гордо глава и да възстановят една историческа неправда и да я премахнат застана като стена целият български народ, независимо от пол, възраст, занятие и политически убеждения. В онези славни дни дори политиците успяха да бъдат на висотата на въжделенията на българския народ", добави държавният глава.

"Благодаря за поканата и възможността да открием балерефа на Апостола на свободата. Именно дейците на Съединението предадоха истински смисъл на неговия завет - че трябват дела, а не думи. Искам да благодаря на всички инициатори за създаването на този балереф за това, че доказват, че ако в миналото Брестовица е била физическото убежище на Апостола, днес Брестовица е убежище на неговите духовни завети", отбеляза Румен Радев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във