Банкеръ Daily

Общество и политика

Съдът в Страсбург осъди България заради турски журналист

Въпреки опасенията на жалбоподателя, че може да бъде малтретиран в Турция, българските власти не са разгледали молбата му за международна закрила, отбелязва съдът.

Европейският съд по правата на човека осъди във вторник, 20 юли, България за нарушаване на забраната за нечовешко и унизително отношение, както  и на правото на ефективно средство за защита по Европейската конвенция за човешките права.

Решението е по повод връщането в Турция през 2016 г. на турски журналист, преминал незаконно през нашата страна и открит на границата с Румъния в товарен автомобил. Журналистът поискал адвокат, преводач и възможност да потърси убежище заради политическо преследване в неговата страна. Вместо това той бил върнат на турските власти веднага, три месеца след опита за преврат през 2016 г. в Турция, се посочва в съобщение на съда, съобщава БТА.

Въпреки опасенията на жалбоподателя, че може да бъде малтретиран в Турция, българските власти не са разгледали молбата му за международна закрила, отбелязва съдът. Днешното решение предвижда нашата страна да плати на жалбоподателя обезщетение от 15 хиляди евро за претърпени неимуществени вреди.

През февруари Съдът в Страсбург осъди България по две дела срещу Волен Сидеров заради негови изказвания с антисемитски и антиромски характер.

На 16 февруари тази година Европейският съд за правата на човека в Страсбург обяви решението си по две дела - „Бехар и Гутман срещу България“ и „Будинова и Чапразов срещу България“ - в полза на жалбоподателите. И двете дела са срещу Волен Сидеров заради негови речи, изказвания и откъси в книгите му „Бумерангът на злото“ и „Властта на Мамона“, които изразяват системна антисемитска и антиромска позиция.

И двете дела преди това са били решени в полза на Волен Сидеров от български съдилища - Софийския районен съд, Софийския градски съд и Върховния касационен съд. Решението на Европейския съд за правата на човека идва 15 години след подаването на жалбата на първа инстанция в България. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във