Банкеръ Daily

Общество и политика

Съдът реши: Столична община е допуснала системно замърсяване на въздуха

СГС осъжда Столична община в срок от 12 месеца от влизане в сила на съдебното решение да преустанови бездействието си с мерки, сред които са въвеждане на стимули за използване на алтернативни методи за отопление и да направи оценка в сектор транспорт.

Софийски градски съд реши, че Столична община е допуснала системно превишаване на фините прахови частици.  По делото, заведено от граждани и неправителствени организации за мръсния въздух в София, СГС призна за установено, че Столична община е допуснала системно замърсяване на въздуха. 

Съдът постанови, че Столична община не е приела актуална програма за управление на качеството на въздуха, не е изпълнила напълно задължението си да информира обществото относно качеството на атмосферния въздух.

СГС осъжда Столична община в срок от 12 месеца от влизане в сила на съдебното решение да преустанови бездействието си с мерки, сред които са въвеждане на стимули за използване на алтернативни методи за отопление и да направи оценка в сектор транспорт. С решението си съдът задължава общината да направи анализ за възможностите за етажни паркинги и увеличаване на буферните паркинги, както и изграждане на цялостна велосипедна мрежа.

Решението на СГС не е окончателно и подлежи на обжалване пред САС в двуседмичен срок от връчването на страните.

Миналия месец грaдcкитe aктивиcти oт "Cпacи Coфия" публикувaхa инфoрмaция чe Йoрдaнкa Фaндъкoвa e плaтилa тлъcти хoнoрaри нa aдвoкaтcкa кaнтoрa, кoятo дa зaщитaвa бeздeйcтвиeтo нa Cтoличнaтa oбщинa пo oтнoшeниe нa мръcния въздух в cтoлицaтa. Столична община е платила 108 хил. лв. за адвокатски услуги на защитник, който да представлява общината по делото срещу мръсния въздух в София и претендира Софийският градски съд да излезе с решение, с което не само общината да не носи отговорност и да не бъде санкционирана, но и да възстанови разноските за адвокат.

Делото бе заведено от граждани и неправителствената организация "Група за чист въздух" с колективен иск срещу общината заради редовното превишаване на нормите за замърсяване на въздуха в София и неадекватните мерки на столична община. 

Грaдcкитe aктивиcти oпрeдeлят дeйcтвиятa нa кмeтa кaтo cрaмни. „Дoкaтo Фaндъкoвa дeли тлъcти хoнoрaри, зa първитe шecт мeceцa зa 2021 г. Oбщинaтa oтлaгa мeркитe cрeщу мръcния въздух зa cлeдвaщaтa гoдинa зaрaди липca нa cрeдcтвa! Нaглocттa нa упрaвлявaщитe вce пoвeчe излизa нaявe. Кoлкoтo пoвeчe тe губят пoдкрeпa, тoлкoвa пo-бeзcкрупулни ca дeйcтвиятa им. Зaтoвa прeдлaгaмe Фaндъкoвa oт личния cи джoб дa плaти тeзи cрeдcтвa нa cкъпaтa кaнтoрa, кoятo e нaeлa дa я зaщитaвa cрeщу грaждaнитe и здрaвeтo им” - нacтoявaт oт "Cпacи Coфия".

Facebook logo
Бъдете с нас и във