Банкеръ Daily

Общество и политика

Съдът пусна Петър Кърджилов без никаква мярка за неотклонение

Съд пусна на свобода Петър Кърджилов и то без никаква мярка за неотклонение. Преди това прокуратурата настояваше за постоянния му арест. Според обвинението той има друго сходно висящо производство, както има и реална опасност да извърши друго престъпление, съобщи БТВ. Съдът обаче не прие искането и аргументите на държавното обвинение.

Има противоречия и установени като неистини в твърденията на жената - Лиляна Тасева, което поставя под съмнения целите ѝ свидетелски показания, смятат магистратите. Проявата представлява единствено административно нарушение, а не престъпно хулиганство с изключителна дързост. Затова нямало налице основания за каквато и да е била мярка за неотклонение.

На днешното съдебно заседание, като част от доказателствените материали прокуратурата е дала  разпити на свидетели и видеотехническа експертиза. Съдът не прие искането на адвокатите за устен разпит и на други свидетели на случката. Защитникът адвокат Арександър Кашъмов каза, че такова висящо производство няма, а твърдението е очернящо Кърджилов. Той заподозря зла умисъл във фабрикуването на видимо неверни обстоятелства, съобщени от някой афектиран свидетел.

Прокуратурата може да протестира определението на съда.

Петър Кърджилов беше задържан  преди два дни на Орлов мост след схватка между него и възрастна дама при палатковия лагер на протестиращите. Бившият пиар на бившата кметица на район "Младост" Десислава Иванчева заля с вода жената, докато тя даваше интервю за Нова телевизия. Кърджилов плисна вода от чаша в лицето й и й се разкрещя "Марш от тука!", а тя го удари с бастуна си. Присъстващите на мястото полицаи му сложиха белезници и го отведоха.

След инцидента жената посочи, че искала да покаже истинските лица на протеста. Протестиращ пък беше категоричен, че случилото се е провокация, тъй като възрастната жена цял час обикаляла Орлов мост и псувала недоволстващите, размахвайки бастуна си. Това е предизвикало по-острата реакция на арестувания малко по-късно мъж. „Госпожата ни псува и ни замеря с бастун. Не съм употребил алкохол. Боли ме! Няма причина за ареста. Документите ми са в палатката, искат да ме отведат без документи“, каза Кърджилов преди да бъде откаран от полицията. Жената също беше отведена от органите на реда. 

Веднага след инцидента протестиращите обявиха, че цялата работа е направена от "провокатор, изпратен от ГЕРБ, с цел да стане скандал, да се отклони вниманието от исканията им - незабавна оставка на правителството на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. "Моля да спрат да ги изпращат тези провокатори, защото провокациите няма да им се получат. Ние ще седим тук, докато те си подадат оставката. Ние не бием баби. Мирни сме и призоваваме към мирни протести", обявиха те. От ГЕРБ пък дадоха специална пресконференция, за да обявят, че жената не била техен член.

Facebook logo
Бъдете с нас и във