Банкеръ Daily

Общество и политика

Съдът остави Нено Димов за постоянно в ареста

Специализираният съд остави в ареста Нено Димов. Като мотив се посочва, че ако е на свобода той може да въздейства на служители на МОСВ, с цел да укрият доказателства, а също и да извърши друго престъпление. 

В събота прокуратурата поиска постоянен арест за Нено Димов, обвинен в умишлена безстопанственост за водната криза в Перник.

"Има обосновано предположение Нено Димов да е извършил престъплението, в което е обвинен - умишлено безстопанственост. Като министър на околната среда и водите той е утвърждавал графици за подаване на вода за промишлени нужди, въпреки че нивото на язовир "Студена" значително е намалявало. Това е ставало в нарушение на изискванията на законовата уредба да се гарантира наличието на достатъчно вода за питейни и битови нужди", се посочва по становището на съда

Определението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Апелативния специализиран наказателен съд.

Димов заяви пред съда, че е изпълнявал съвестно правомощията си. Адвокатът на Димов - Ина Лулчева, посочи, че водите са били ресор на заместник-министъра Красимир Живков, който е разпределял задачите на специализиран отдел в Министерството на околната среда и водите, което отговаря за водите. Лулчева обясни, че Димов само е утвърждавал графиците за водоподаване, предложени му от Живков.

Адвокатката бе категорична, че министърът в оставка не трябва да носи лична отговорност, след като има други лица, които са работили по подготовката им. 

Лулчева твърди също така, че клиентът ѝ само е слагал подписа си под становища на експерти, които е трябвало да направят преценката да се ползва ли водата от "Студена" и за промишлени нужди. Според нея по делото няма доказателства, че Димов е бил изрично уведомяван за проблем с водата в "Студена".

Facebook logo
Бъдете с нас и във