Банкеръ Weekly

Общество и политика

СЪДЪТ ОБЪРНА ПАЛАЧИНКАТА ПО СЛУЧАЯ ТСБАНК

Шансовете на държавата да сложи ръка върху вземанията и имуществото на затворените банки растат. Колкото и странно да звучи, това става благодарение на благосклонността на съдиите, а крак повлече ТСБанк. Магистратите явно са решили да вкарат в употреба разпоредбите на параграф 36 от Закона за бюджета за 2000 година. Той предвижда да се анулират всички операции на затворените банки, с които те през миналата година са прихванали задълженията си към бюджета срещу своите вземания от Плама. С такива прихващания МИНЕРАЛБАНК, ТСБанк и МБИР изчистиха всичките си дългове към хазната. Факт е, че преди влизането в сила на Закона за бюджет'2000 магистратите не се противопоставиха на тези операции. Сега обаче палачинката явно се обръща и повод за това са стъпките на синдиците на ТСБанк по приключване на несъстоятелността. Въпреки безпрецедентните и трудноприложими на практика промени в законодателството по случая Плама се оказа, че има възможност и вълкът да е сит, и агнето - цяло.


Изпълнителният директор на новосъздадената Агенция за събиране на вземанията Александър Раков съобщи в края на петъчния ден за в.БАНКЕРЪ, че Софийският градски съд е приел, че държавата сега не може се смята за удовлетворен кредитор на ТСБанк.


По същество това означава, че операцията по прихващане на дълговете на банката към бюджета с вземанията й от Плама е върната от съда, коментира за в.БАНКЕРЪ Александър Раков. - Сега фирмата Дени Консулт, която миналата година оцени ТСБанк, ще трябва да актуализира оценката си. След това синдиците ще обявят търг за продажбата на активите и имуществените права на банката. Не е ясно обаче кой ще плати за актуализацията на оценката й и дали това може да се нарече актуализация, или нова оценка, като и дали тя трябва да се извърши от стария оценител, или ще се определя друг.


Независимо от становището по казуса Плама съдът по несъстоятелността на ТСБанк е дал указания на синдиците да продължат да изплащат суми на кредиторите по влязлата в сила през 1999 г. сметка за разпределение. Както в. БАНКЕРЪ обаче научи, разпореждането на СГС е още от началото на март.


Колегите на Раков от финансовото министерство обаче доволно потриват ръце и твърдят, че сегашният прецедент с ТСБанк ще повлече крак и в близко бъдеще съдиите ще наредят на синдиците на МИНЕРАЛБАНК, ПЧБ, БАЛКАНБАНК, МБИР и ЕЛИТБАНК да анулират операциите по прихващане. При подобно развитие на събитията задълженията на въпросните банки към бюджета ще бъдат възстановени в пълен размер. Плама пък отново ще се изправи очи в очи със своите стари кредитори. За нея остава утешението, че те бързо ще бъдат погълнати от държавата и дори може да не се стигне до атаки срещу одобрения й оздравителен план. А собствениците на рафинерията са доказали неведнъж, че все някак ще се разберат с държавните управници.


Засега обаче остава открит единствено въпросът: ще отидат ли магистратите по-далеч от ТСБанк в решенията си? Известно е, че Агенцията за държавните вземания вече е поискала от софийските градски съдии да й прехвърлят активите и имуществените права на ТБ Славяни, на ЕЛИТБАНК и на ЧЗИБ. Освен това тя обжалва пред Апелативния съд отказите на градските магистрати да я признаят за победител в търговете за Банка за земеделски кредит и Първа частна банка. Ако правораздавателната система наистина е решила да обърне палачинката, до началото на лятото активите на всички тези банки ще преминат под управлението на държавата или по-точно на нейната Агенция за събиране на вземанията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във