Банкеръ Daily

Общество и политика

Съдът наложи гаранция 1,5 млн. лева на жената до Васил Божков

Специализираният съд поиска 1,5 милиона лева за жената до Васил Божков - Елена Динева. 

Магистратите решиха, че няма опасност Динева да се укрие, но има фирми, които могат да осигурят огромната гаранция. Самата тя обяви, че ще обжалва сумата. 

Според прокуратурата има данни, че Динева е участвала в организираната престъпна група, ръководена от Васил Божков. От обвинението посочиха, че тя е била съдружник в дружествата, които са организирали хазартни игри и пряко се е ползвала от неправомерно генерираните средства.

На 15 февруари новосформираната държавна агенция по хазарта издаде 4 акта за общо 700 милиона лева срещу фирми на бизнесмена Васил Божков. Наказателните постановления са издадени срещу компаниите "Национална лотария", 7777, "Еврофутбол" и "Евробет" заради неплатени данъци. Това означава, че дейността им е блокирана.

По закон за нарушение над 5000 лв. следва отнемане на лицензите. Националната агенция по приходите вече наложи запор в Търговския регистър над дяловете на Божков.

Апелативният специализиран съд постанови във вторник постоянен арест за Пламен Георгиев и домашен арест за Тодор Марков. Георгиев, който е бивш член на комисията, и настоящият й член Марков са обвинени, че тенденциозно не са упражнявали контрол върху фирмите на Васил Божков и че са били част от организирана престъпна група, ръководена от бизнесмена.

Предишната инстанция не се съобрази с искането на прокуратурата да бъдат оставени в ареста и им постанови по-лека мярка - домашен арест. Магистратите прецениха, че няма опасност обвиняемите да се укрият, а единият от тях настоя да бъде освободен, за да се грижи за болния си баща.

Членове на престъпната група с лидер Васил Божков са още Георги Попов, основен акционер във ФК Левски, Борис Бекяров и Александър Тумпаров, на когото прокуратурата наложи рекордна парична гаранция в размер на 1,5 млн. лева.

Божков и Попов бяха задържани в Обединените арабски емирства в края на януари. Искането за екстрадиция на Божков е преведено на арабски и вече е изпратено в ОАЕ, но по неофициална информация той е освободен от центъра за задържане в Абу Даби и в момента се намира в Дубай.

Към момента на хазартния бос са повдигнати 11 обвинения, в това число за ръководене на престъпна група, за принуда, за изнудване, за опит на подкуп на длъжностно лице и за подбудителство на престъпление по служба. Освен това е разследван и за убийства и изнасилвания.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във