Банкеръ Weekly

Общество и политика

СЪДЪТ ДАДЕ НА КЮЛЕВ РУСКИТЕ ОБЛИГАЦИИ

РОСЕКСИМБАНК е собственик на руските облигации (PRIN), които на 21 август купи на търг от фалиралата Кредитна банка. Софийският градски съд издаде постановление за възлагане на ценните книжа и по този начин благослови сделката.


Оферта за руските облигации с общ номинал от 39.1 млн. щ. долара предложи единствено РОСЕКСИМБАНК и плати за тях около 9 млн. щ. долара.


Някои кредитни институции се сетиха, че покупката е много изгодна, едва след като крайният срок за провеждане на търга бе изтекъл. Конкуренти на председателстваната от Емил Кюлев банка атакуваха продажбата, но Софийският градски съд прецени, че сроковете за обжалване са изтекли. С тази сделка РОСЕКСИМБАНК направи голям финансов удар, тъй като плати около 22.76% от номиналната стойност на руските книжа, а в началото на септември на международните пазари цената им беше около 33.5 цента за долар.


Синдиците на Кредитна банка - Павел Павлов и Господин Кузманов, също са доволни от операцията. Благодарение на нея те вече разполагат с достатъчно средства, за да започнат да плащат на кредиторите на фалиралата Мулти-банка. Служители в БНБ обаче коментират, че синдиците не са подходили към продажбата на облигациите по най-адекватния начин. Те са можели да получат много повече пари, обявявайки конкурс за посредник, който срещу определена комисиона да им продаде руските ценни книжа по пазарни цени. Ако това бе станало, в Кредитна банка щяха да влязат не 9 млн., а около 13 млн. щ. долара, смятат в БНБ. Тази сума щеше да даде възможност на Павлов и Кузманов да платят изцяло задълженията към Фонда за гарантиране на влоговете и към фирми-кредиторки, както и голяма част от дълговете към банките, на които фалиралата кредитна институция на Илия Павлов дължи пари.

Facebook logo
Бъдете с нас и във