Банкеръ Weekly

Общество и политика

Съдът чака стрелците срещу Трактора

Софийската градска прокуратура внесе в петък (2 септември) в съда обвиненията за стрелбата с гранатомет срещу Алексей Петров, с прякор Трактора, и шофьора му през октомври миналата година. Обвинението е срещу украинеца Роман Логвиненко, който е посочен като организатор на покушението. В момента той е задържан в затвора в София. Има обаче отделно дело, в което са събрани материалите срещу още трима души, които според прокуратурата са участвали в подготовката и извършването на престъплението: Артьом Темпински, Максим Чорний и помагачът им Йевен Балков. По него разследването все още не е приключено.

Изстрелите отекнаха рано сутринта на 29 октомври 2015-а в близост до дома на Петров - на кръстовището между улиците "Проф. Милчо Лалков" и "Светослав Минков" в квартал "Кръстова вада". Но и той, и шофьорът му Симеон Борисов се отърваха напълно невредими. Според прокуратурата подготовката за престъплението е започнала още от пролетта на 2014-а, когато Логвиненко е започнал да събира "групата" си. Тезата на обвинението е, че украинецът е склонил Темпински, Чорний и Балков да се включат, като им е обещавал 200 000 евро "награда". Освен това Логвиненко набавил двата гранатомета, с които беше направен опитът за убийството на Алексей Петров, два леки автомобила, давал е съвети и е организирал проследяването на жертвата.

Обвинението твърди също така, че стрелците са били Темпински и Чорний. Двамата - маскирани и въоръжени с гранатомети, са причакали колата на бизнесмена, която всяка сутрин минавала по този маршрут по едно и също време. Стреляли, след което веднага се измъкнали от местопрестъплението с "Опел Астра", открит впоследствие изоставен в близост до района на престрелката. Точно от тази кола започнало разплитането на случая - полицаите открили предишния й собственик, от когото я купили украинците. А по телефона, от който му се обадили, стигнали и до тях самите.

Прокуратурата отчита, че в хода на разследването са направени множество експертизи, разпитани са десетки свидетели и са събрани томове доказателства. Дали те ще се окажат достатъчни обаче тепърва ще се види в съда. Очаква се Софийският градски съд да насрочи делото срещу Логвиненко.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във