Банкеръ Daily

Общество и политика

Съдружник на Божков освободен срещу рекордна гаранция - 1.5 млн. лева

Управителят на "Еврофутбол" и близък до бизнесмена Васил Божков - Александър Тумпаров, е открит в България. 

Тумпаров бе обявен за издирване, заедно с Божков, който бе задържан в Обединените арабски емирства. 

На Тумпаров е наложена гаранция от 1 милион и 500 хиляди лева, съобщава БНР, позовавайки се на свои източници. По непотвърдена информация, той е настанен в болница заради влошено здравословно състояние.

Той е част от престъпната група, която според прокуратурата е организирана от Божков.

В нея влиза и бившият шеф на комисията по хазарта Огнемир Митев, който в момента е задържан под стража. Наскоро смененият началник на същата комисия Александър Георгиев също е обвиняем, но бе освободен под гаранция, а от прокуратурата обявиха, че той е признал, че е покровителствал бизнеса на Божков

Васил Божков е обвиняем по 7 обвинения – за ръководител на организирана престъпна група, за принуда, за изнудване, за опит за подкуп на длъжностно лице, както и за подбудителство и престъпление по служба.

Българските власти подготвят искане за неговата екстрадиция. Очаква се искането да бъде готово до дни и да бъде изпратено в Министерството на правосъдието. То ще е с обем от 120 страници, като в момента се превеждало на арабски. 

Александър Тумпаров е управител на "Еврофутбол" и член на надзора на футболен клуб "Левски".

Мажоритарният собственик на ПФК "Левски" Георги Попов също бе задържан в Обединените арабски емирства. Попов е притежател на близо 85% от акциите на ФК "Левски".

В Австрия пък бе задържан Борис Бекяров, който е петият член на престъпната група.

Facebook logo
Бъдете с нас и във