Банкеръ Weekly

Общество и политика

СЪДИИТЕ НАВСЯКЪДЕ СА КОРУМПИРАНИ

Съединените щати днес са една юристокрация - правителство на, от и за хората с юридическо образование. Съдиите пряко управляват стотици затвори, училища и други институции. Те разработват националните закони за управление на такива сложни проблеми като правото на аборт, молитвата в училище и възпитанието на децата. Понякога те дори увеличават данъците. Традиционният дълг на съдиите - да разрешават криминални и граждански дела - като че ли все повече минава на заден план.


Тази огромна власт няма адекватно отражение и противодействие от страна на обществото. Федералните съдии, които заемат постовете си доживотно, могат да правят каквото си поискат, без да се страхуват от смяна. Щатските съдии пък могат да бъдат бламирани толкова, колкото принц Рение на Монако може да се опасява да не бъде избран за суверен на княжеството.


При такава комбинация - власт без санкции - едва ли е учудващо, че много от американските съдии се опияняват от могъществото си и често вземат дори опасни за гражданското общество решения.


Ето няколко от най-фрапиращите случаи на юристокрация, разтърсили Щатите в последно време, които бяха публикувани в току-що излязлата книга на Макс Буут Некомпетентност в съда


ТЕРИ МАКДОНАЛД


е щатски съдия в Сан Антонио, Тексас. Той отказа да отнеме правото на пускане под гаранция на 23-годишния Кевин Робъртсън, макар че младежът вече е натрупал 14 присъди. Един месец, след като е пуснат от затвора, Робъртсън убива бившата си приятелка. За мен всички хора са добри - оправдава се Макдоналд. Вестник Експрес нюз в Сан Антонио има друго обяснение. Съдията Макдоналд се влияе от силата на парите и затова е склонен да оправдава престъпниците, при положение че те платят добре за това. Така например преди година той оправда 19-годишен младеж, обвинен във въоръжено нападение, при което загинаха двама тийнейджъри. При друг случай на убийство Макдоналд пуснал под гаранция друг младеж, организирал безразборна стрелба в супермаркет, причинявайки смъртта на една жена и ранявайки тежко друг клиент. Убиецът успял да се измъкне, след като съдията му намалил сумата за пускане под гаранция от 150 000 на 50 000 долара.


Вестник Експрес нюз подчертава, че това не бива да ни учудва, като се има предвид биографията на съдията. Той работил като адвокат в районния съд в графство Бексар, но бил сменен, тъй като постоянно оправдавал убийците. Тогава решава да се премести в Сан Антонио, където продължава старата си практика.


РЪСЪЛ КЛАРК


започва кариерата си през 1977 г., а съвсем наскоро стана районен съдия в Канзас, щат Мисури. Той обещал да се бори с напускането на училищата от белите, като предложи отлични възможности за образование. Така Кларк разрешил на местните училища да правят, каквото пожелаят за привличане на повече бели в образователната система - от плувни басейни до огромни планетариуми. За да осигури парите, съдията увеличил данъците от 2.5 на 5 долара за всеки 100 долара, които гражданин на града получавал. Така планът му за десегрегация бързо набъбнал до 1.8 млрд. долара. Резултат от мерките обаче няма: афро-американското население продължава да не ходи на училище и по този показател Канзас е на първо място в САЩ, а белите деца напускат масово. При такива резултати всеки президент на фирма бил бил изгонен незабавно, но Ръсъл Кларк остава на поста си и дори гради нови планове.


ДЖОН ФОСТЕЛ


е щатски съдия в малкото градче Декатур, Тексас. През 1995 г. той е назначен за председател на съда, разглеждащ дело, образувано по иск на местни граждани, които обвиниха газова компания, че е отровила питейната им вода. Фостел осъжда компанията да заплати 204 млн. долара обезщетения, макар че в хода на процеса не са установени никакви нарушения от страна на фирмата. По-късно станало ясно, че съдията Фостел получавал скромна сума за непредвидени разходи от адвокатите на ищците, от която личната му сметка в банката доста набъбнала. Апелативният съд отменил присъдата, но Фостел продължава да заема необезпокояван от никого поста си.


ДЖОН НИКСЪН


е окръжен съдия в Нешвил, Тенеси. Той е назначен с личното ходатайство на бившия президент Джими Картър. Никсън е известен с това, че отменя всяка смъртна присъда, която му се налага да преразгледа по реда на надзора. Нещо повече: обжалването на смъртна присъда му отнема около осем години, така че семейството на жертвата дори и след трагичния финал не може да намери справедливост. Той пуснал от затвора трима затворници, съдени за убийство, защото открил в килиите им... хлебарки. Пред в. Бостън глоуб Никсън се оправдава, че наличието на хлебарки в килията е доста жестоко и необичайно допълнение към и без това суровата присъда за убийство. Сенатът в Тенеси поиска от Конгреса да отнеме правомощията на Никсън, но неговото лоби във Вашингтон блокира решението.


ДЖЕЙМС ХИПЪЛ


е избран във Върховния съд на щата Илинойс от квотата на републиканците през 1990 година. Четири години той възмущава сраната с присъдата си тригодишният Ричърд да бъде отнет от родителите-осиновители и да бъде върнат на биологичния му баща. При това Хипъл нарушава две предишни присъди от по-ниска инстанция и пренебрегва всички разпоредби, които настояват за отнемане на родителските права на биологични родители, изоставили детето си. Ричърд не познава биологичния си баща и никога не се е срещал с него, тъй като той е изоставил съпругата си още докато е била бременна. Така едно дете, възпитавано в почтен дом, е отнето от единствените родители, които познава, и предадено на човек, когото среща за първи път.


Извън съда Хипъл се държи също толкова безцеремонно и арогантно. Така например, когато го спират от пътната полиция, той никога не показва шофьорската си книжка, а винаги съдийската си легитимация от Върховния съд. Когато поведението му довежда до скандал, Хипъл назначава най-близкия си приятел за шеф на комисията, която трябва да разследва поведението му. Въпреки това комисията реши да му отнеме правата на върховен съдия, макар че Хипъл продължава да работи във Върховния съд.


ДЖОУЗЕФ СЪЛИВЪН


е апелативен съдия от Ню Йорк. През 1996 г. той не позволи дисциплинарната комисия на Службата по образованието в Ню Йорк да изключи от университета студент, който заплашвал със зареден пистолет колеги и преподаватели. При друг случай също от 1996 година. Съливън отменил смъртното наказание на убиец наркотрафикант, заловен, докато се опитвал да скрие трупа на жертвата си в покрайнините на Ню Йорк. Опитите да бъде сменен Съливън не успяват, тъй като той е назначен с личното ходатайство на републиканеца Джордж Патаки, известен между другото като конгресменът с най-твърда позиция срещу престъпността!?


РОНАЛД ДЖОРДЖ


е главен съдия на Върховния съд в Калифорния,


назначен от приятеля си, и губернатор на щата Пит Уилсън. Той отмени законова разпоредба, според която в Калифорния се изискваше съгласието на майката и бащата, за да може непълнолетна да направи аборт. В същото време в щата непълнолетните не могат да си направят рентгенова снимка без съгласието на родителите. Избирателите заплашиха, че на изборите през ноември ще гласуват против Роналд Джордж, но той и не се притеснява. Бюджетът за изборната му кампания бе увеличен почти двойно от добри и признателни приятели и Джордж се надява отново да бъде утвърден на поста си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във