Банкеръ Daily

Общество и политика

Съдия Мирослава Тодорова осъди България в Страсбург

Поредна осъдителна присъда срещу България в Европейския съд по правата на човека. Тя е по жалба на съдията от Софийския градски съд и бивш председател на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова. Тя сезира съда в Страсбург през 2013 година заради нарушено право на справедлив процес и нарушено право на лична неприкосновеност. 

Заради критични изявления на самата Тодорова и на ръководената от нея тогава организация тя беше обект на поредица от дисциплинарни производства.

Съдът открива връзка между дисциплинарните процедури и санкциите, които са ѝ наложени, и критичните й позицията към вътрешния министър в първото правителство на ГЕРБ Цветан Цветанов и в качеството на председател на Съюза на съдиите. Съдът в Страсбург припомня и думите му: "Дали Тодорова не служи на организираната престъпност".

С решението си от днес Европейският съд по правата на човека приема, че е погазена свободата на изразяване на Тодорова, както и че срещу нея легални средства са използвани за паралегални цели. На Тодорова не е присъдено обезщетение, защото тя самата не претендира за такова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във