Банкеръ Weekly

Общество и политика

СЪДИЯ ЕФРЕМОВА РЕШИ: БРИБАНК КУПУВА СТОПАНСКА БАНКА

Съдия Камелия Ефремова разреши на БРИБАНК да купи затворената Стопанска банка. Новият собственик ще разпредели 80.1 млн. лева между кредиторите на фалиралата кредитна институция и всеки от тях ще получи по 32.3% от своите вземания (общата им номинална стойност в момента надхвърля 248.1 млн. нови лева). Между тях най-сложни ще са взаимоотношенията с италианските кредитори.


С най-голямо вземане от Стопанска банка - 115 млн. г. марки, е италианската Иституто Банкарио Сан Паоло ди Торино. Гарант по този дълг обаче е италианската агенция за застраховане на експортните кредити САЧЕ, която вече е платила на италианската банка. Миналата година правителството подписа спогодба със САЧЕ, че ще й се издължава вместо Стопанска банка по схемата дълг срещу собственост. Но по нея все още няма осъществени сделки, поради което според юристи българското правителство, или по-скоро Министерството на финансите, не може да замести като кредитор на Стопанска банка нито Иституто Банкарио Сан Паоло ди Торино, нито САЧЕ. Правистите са на мнение, че БРИБАНК трябва да изплати 32.3% от въпросния италиански дълг на онова дружество, което фигурира в списъка на приетите от кредитори. Поне в момента това е Иституто Банкарио. Как тя ще си уреди взаимоотношенията със САЧЕ е следващ въпрос. Различен е и проблемът как ще се оправят помежду си българската държава и италианската агенция за експортно застраховане.


Няма да има подобни драми при разплащането на Стопанска банка с останалите й кредитори. Най-големите между тях са Банк Аустрия - с вземане от 105.6 млн. г. марки, и Банко ди Наполи - с вземане от 8.3 млн. г. марки. Преди месец и половина главният прокурист на БРИБАНК Светослав Божилов обясни в интервю за в. БАНКЕРЪ: Ако на БРИБАНК бъде разрешено да купи Стопанска банка, в 30-дневен срок ще трябва да се разплатим с кредиторите. Разбира се, те няма да получат пълния размер на вземанията си, но всички пари - по сметки и в държавни ценни книжа, както и средствата, които БРИБАНК ще плати за Стопанска банка, ще бъдат разпределени между тях.


Неколкомесечните вълнения и интриги около продажбата на фалиралата Стопанска банка приближават края си. Първото предложение на БРИБАНК пристигна в БНБ на 17 април. В нея купувачът предлагаше да плати за Стопанска банка 1 лев и да разпредели между кредиторите й 62 млн. лева. След препоръка на БНБ на 2 май купувачът прати ново предложение, с което се ангажира да разпредели между кредиторите 72 млн. лева.


На 9 юни управителят на БНБ Светослав Гаврийски съобщи за БАНКЕРЪ, че БРИБАНК за пореден път е подобрила офертата си, като е обещала да разпредели между кредиторите 80.1 млн. лева. Становището на БНБ беше, че купувачът има необходимия финансов потенциал да придобие Стопанска банка при тези условия. На 12 юни съдийката Ефремова все пак получи становището на БНБ.


Стопанска банка има около 19 млн. лв. по сметки в български банки, както и значително количество брейди облигации и валутни облигации по ЗУНК. Твърди се, че кредитната институция разполага и с дългосрочни валутни държавни ценни книжа, чиято пазарна стойност е около 45 млн. лв. Така че като купува фалиралата си посестрима, БРИБАНК вече може незабавно да разполага с 58 млн. лева в нея.


Сред длъжниците на Стопанска банка са металообогатителният комплекс Кривой рог в Украйна, Бургаска корабостроителница, хавлиената фабрика Оборище, Стомана, Кремиковци, Леко Ко и други. Общата номинална стойност на кредитния портфейл на Стопанска банка е около 200 млн. лева. Ако дори 10% от тази сума бъде събрана, БРИБАНК без усилие може да получи от длъжниците си около 20 млн. лева. Сумата е почти равна на капитала на БРИБАНК.

Facebook logo
Бъдете с нас и във