Банкеръ Daily

Общество и политика

Съдия Андон Миталов е българинът със забраната от САЩ

Очакванията, че висш държавен чиновник е българинът, на когото САЩ забраняват да влиза в страната заради корупция, не се оправдаха. Става дума за съдия Антон Миталов, когото САЩ блокира, според информация на посолството на САЩ, в която се цитира държавния секретар Майк Помпео. В съобщението се казва следното:

"Публично оповестяване на българския съдия Андон Миталов за участие в сериозна корупция

Днес аз публично оповестявам името на съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов за участието му в сериозна корупция. В качеството си на длъжностно лице Миталов е участвал в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България.

Това огласяване се прави по силата на Раздел 7031(c) от Закона за бюджетни разходи, чуждестранни операции и свързани програми на Държавния департамент за 2020 г. (Div. G, P.L. 116-94). По силата на Раздел 7031(c) след като държавният секретар оповести имената на чуждестранни длъжностни лица за тяхното участие, директно или индиректно, в сериозна корупция, тези лица и техните преки роднини не отговарят на условията за влизане в Съединените щати.

Законът също така предвижда възможността държавният секретар да посочи името на такива длъжностни лица и на техните преки роднини публично или да направи това конфиденциално. Освен Миталов аз оповестявам имената на неговата съпруга Корнелия Стойкова-Миталова и на неговата дъщеря Гергана Миталова.

Това е първото такова огласяване в България и то потвърждава ангажимента на САЩ в борбата срещу корупцията в България и в глобален мащаб. Съединените щати продължават да подкрепят народа на България в борбата му срещу корупцията. Държавният департамент ще използва тези правомощия за насърчаване търсенето на отговорност по отношение на корумпирани лица в региона и в глобален мащаб."

Съдия Андон Миталов е магистратът, който разреши на обвиняемия за шпионаж в полза на Русия Николай Миланов да напусне страната и да посети Москва. Бившият главен прокурор Сотир Цацаров поиска Инспекторатът на ВСС да извърши проверка по случая.

Facebook logo
Бъдете с нас и във