Банкеръ Daily

Общество и политика

Съдебната система върви към гибел, категоричен е Методи Лалов

Съдебната система върви към своята гибел. Това заяви бившият председател на Софийския районен съд Методи Лалов, който съобщи че напуска съдебната система.

"В рамките на тази Конституция - така, както тя урежда съдебната власт, и в рамките на това законодателство, особено което се произвежда през последните години, не само че нещата не могат да бъдат подобрени, но съдебната система все повече върви към своята гибел", посочи Лалов пред БНР. Той е подал молба до Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет да бъде освободен като съдия от 2 септември."Направил съм своя избор и посоката, която следвам, е ясна. Може би няма бивш юрист и бивш правист, след няколко седмици ще мога да кажа как е като бивш съдия", допълни .

Той определи кадровото израстване на магистратите в България като изключително формално и несправедливо. Според него има неравномерна натовареност - има съдилища, които се "задъхват", за сметка на други, където комфортът на работа е невероятен и даже съществуването им се поставя под въпрос заради ниската заетост. "Трябва да работят компетентни и мотивирани съдии, а да не се настанява чиновническият дух, но това не е възможно без промяна в Конституцията и законите. Това е връзката между съдебната система и политиката", обясни Лалов. В тази връзка той изрази готовност в подходящо време да се занимава и с политическа дейност, така че да се направи необходимата промяна в системата: "Първо трябва да приключа с работата си в Районния съд, а след това мога да дам цялата си активност в тази посока. Наясно съм какво искам да правя, но трябват съмишленици, с които да се работи в екип", увери бившият председател на Софийския районен съд.

Според юриста е рано да се говори за включването му в местните избори, а желанието му да бъде активен може да бъде в различни форми.

Лалов прогнозира, че дори заместник-главният прокурор Иван Гешев да не бъде избран за главен прокурор, той ще бъде заменен от човек, избран от същите хора, които са харесали Гешев. "В най-добрия случай ще сменят публичния образ с друг, но няма да има съществена промяна в отношението към правото и в разбирането за това как трябва да работи прокуратурата. При този Висшият съдебен съвет, който е избран непрозрачно, и се доминира от политическите сили, а промяна е невъзможна. "Няма да имаме добър главен прокурор при тази обстановка в съдебната власт. От моя гледна точка кандидатурата на Гешев е абсолютно неприемлива - от неговите изказвания, поведение и ако щете, от неговата биография", категоричен бе магистратът.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във