Банкеръ Daily

Стефан Янев на среща с Гешев:

Съдебната реформа не бива да се персонализира

Разделението на властите предполага и взаимодействие. Не може между разделението на властите да има китайски стени, защото това означава, че няма държава, каза главният прокурор Иван Гешев на среща в Народното събрание с представители на парламентарната група на коалиция "Български възход".

Срещата е в отговор на писмото на Гешев до всички депутати, изпратено в деня на откриването на 48-то Народно събрание.

"Това е правилното разбиране. Българските граждани очакват всички власти да работят заедно, за да решат проблемите им, а не да воюват една срещу друга или срещу определени личности, заради егото си", заяви Гешев.

"Ние от прокуратурата сме загрижени за провала в борбата с престъпността. Национална катастрофа е най-близкото определение, което мога да направя. Притеснен съм, защото липсва взаимодействие между институциите. Това е дори меко определение за настоящата ситуация. Ако няма връзка между отделните звена в системата, няма как прокурорът да внесе обвинителен акт и да има справедлива присъда", посочи главният прокурор.

"В прокуратурата ни притеснява, че не се извършва законодателна реформа, аз я наричам правна реформа, а се извършват такива неразумни законодателни действия, на които цената ще платят българските граждани. За реформата трябва да бъде чут гласът на действащите магистрати, както и на научната общност. Ние не пледираме нищо повече от това да има диалог и взаимодействие между участниците в правораздавателната и законодателната система. Ако това не се случи, има риск проблемът да се задълбочи и да стане нерешим", коментира още Гешев.

"Радва ме, че днес се поставя началото на един диалог за решаване на всички проблеми. Защото в момента ние не решаваме проблемите, а решаваме последствията. Трябва да локализираме реалните проблеми, защото в противен случай последствията само ще се задълбочават и няма да бъдат решени", отбеляза той.

Съдебната реформа не бива да се персонализира, каза лидерът на "Български възход" Стефан Янев.

"Не виждам логика в персонализацията. С персонализацията по-скоро се замазва картината, отколкото да се търсят раелните решения на проблемите в системата. Съгласен съм, че липсата на взаимодействието между институциите води до ефекта, че обществото ни е убедено, че у нас няма справедливост. За съжаление, липсата на справедливост се заменя с друг вид справедливост – през медиите се раздава правосъдие, без основание. В състояние сме да наклеветим някого, да слагаме етикети като общество, без да има издадена присъда. Това е пагубно. Ние се саморазрушаваме като общество", заяви Янев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във