Банкеръ Weekly

Общество и политика

Съдбата на "Левски" - много въпроси без отговори

Най-важният е кой ще налива голямата пара в клубната хазна

S 250 687d955f 702e 4746 ba3c 7f33a7edf901

Официално е – Наско Сираков е новият мажоритарен собственик на футболния „Левски“. Бившият футболист получи безвъзмездно ценните книжа от доскорошния финансов благодетел на клуба Васил Божков. И докато на "Герена" надигат вой, че клубът се управлява напълно прозрачно, то вече седмици наред никой от ръководството не смее да се наеме с отговорността да каже кой всъщност ще налива голямата пара в клубната хазна.

Изминаха пет години от оттеглянето на последния читав собственик на "Левски" Тодор Батков. През това половин десетилетие от „отбора на народа“, „сините“ се превърнаха в „отбора на властта“. Неофициално клубът започна да се управлява от подставени лица на „болния левскар“ и премиер на страната Бойко Борисов, който си спечели славата на „регулировчик“ сред футболните босове. Самият Васил Божков многократно е твърдял, че лично министър-председателят му е поверил да издържа „сините“ (в замяна на какво – само можем да гадаем).

След като приключиха с политическите си игрички на гърба на „Левски“, клубът най-сетне премина в ръцете на футболна личност, какъвто е Сираков, който е заслужил доверието на синята публика. С прехвърлянето на собствеността обаче възникват и куп въпроси, на които едва ли ще открием категоричен отговор.

Отива ли си моделът „Бащица“?

А дано, ама надали. Или поне не сега, не и изцяло. Към днешна дата българският футбол няма начин да съществува в този си вид, ако не са „бащиците“. А те, горките, по своя или чужда воля, хем трябва да развиват отбора, хем да покриват стари борчове, наследени от други.

За една година „бащицата“ Божков успя да съживи задлъжнелия „Левски“, наливайки 25 млн. лв. в клуба – колосална сума за родния футбол. Сега обаче акциите са в Сираков и отговорността за намирането на тези 25 милиона годишно вече е негова. На първо време бившият футболист, за когото не е известно да разполага с кой знае какъв капитал, ще трябва да събере около 1 млн. лв. да си плати данъците за иначе подарените му ценни книжа. А кой ще покрие останалите масрафи около издръжката на клуба... е въпрос също без адекватен отговор (изключващ политическа намеса).

Изкореняването на този порочен модел, в който клубове се употребяват за политически цели, до голяма степен зависи от феновете. Ако те узреят до такава степен, че да могат сами да управляват любимия си отбор (трудно постижимо в момента), то „бащицата“ един ден може и да бъде погребан.

Може ли „Левски“ да се издържа от дарения?

Краткият отговор е „не“. Не и в този вариант, в който го гледаме от началото на годината. Феновете на „Левски“ постигнаха нещо изключително не само за България, но и в световен мащаб. Но всички тези средства, събрани чрез дарения, абонаментни карти, закупуване на артикули от клубния магазин и всички останали инициативи, имаха една задача – да съхранят клуба до завършека на сезона. Старши треньорът Петър Хубчев го обясни много ясно – нито една стотинка от даренията не е отишла за заплати на футболистите и е цяло чудо, че все още не са разтрогнали договорите си с клуба. Даренията в клуба няма как да издържат „Левски“, освен ако не са „корпулентни“, но в такъв случай отново се връщаме на старите лаври и „бащицата“.

Кой ще спонсорира „сините“?

През февруари 2020 г. бившият съдружник на Васил Божков, а вече негов враг – Цветомир Найденов, обяви, че е готов да спонсорира „Левски“ чрез хазартната си компания. Предложението му бе необичайно високо – 8,5 млн. лв. годишно, но и с условието собственик на тима да не е Божков. Днес, когато „Левски“ вече е притежание на Наско Сираков, офертата на Найденов отпадна, а за нов генерален спонсор на отбора се спряга друга голяма българска хазартна компания, спонсорираща и ЦСКА.

Малко вероятно е новата оферта да е била по-изгодна от предложените 8,5 милиона от Найденов, но дори и да е така – сумата няма да е достатъчна да покрие и половината издръжка на „Левски“. За да съществува клубът без парите на „бащица“, са нужни още поне 2-3 едри спонсора и още няколко по-дребни, които да образуват основния доход на клуба. Чудесно би било и ако „сините“ фенове превърнат даренията си в регулярна практика, за която пък, например, да получат в замяна право на глас при избора на управници в клуба. Като добавим към това приходите от телевизионни права, билети и абонаментни карти, то „Левски“ може да придобие вид на един сравнително независим отбор, който освен това да бъде конкурентен на останалите в т.нар. елитно първенство.

Всичко това за мнозина може да звучи като приказка с щастлив край, но пък и тя си има своя потенциал да се превърне в реалност. Пътят към подобен модел на управление е дълъг и труден, но със сигурност си заслужава. Другият сценарий е лесен и познат – властимащите инсталират нов "бащица", който вади саковете с парите и покрива кризата на мига.

В каква посока все пак ще поемат „сините“, вероятно ще се разбере на 10 юни, когато Наско Сираков ще даде първата си пресконференция като собственик на клуба. А дотогава: синята общност ще продължи да отделя от залъка си за „Левски“ и да се надява, че любимият им клуб ще се избави от прокобата на политическата конюнктура.

Facebook logo
Бъдете с нас и във