Банкеръ Daily

Общество и политика

Събитията от седмицата

Казус ли е „Златен век“ или илюстрация на инфантилизма на „началниците“

Административният съд зашлеви на неспиращите да бръщолевят безмислици „експерти“, като  отмени заповедта за спиране на строежа на небостъргача "Златен век" , изграждан от  фирма "Артекс". Магистратите отсекоха: „няма каквито и да е правни основания за разпореденото спиране на небостъргача в Лозенец“. Напънът да се докаже незаконноста на този градеж се сблъска челно с законноста, колкото и крехка да е тя у нас.

Банка на една ръка разстояние

През последните години една от най-нашумелите теми от гледна точка на иновации и технологично развитие на банките е именно дигитализацията - комбинирана с човешкото и лично отношение. За повечето банки бъдещето е съчетание на физически клонове с онлайн услуги.

Дончев иска затягане на контрола над бързите кредити заради теча на данни от НАП

Според вицепремиера Томислав Дончев анализите на специалистите сочат, че хакването на системата на приходната агенция не може да създаде кой знае какви проблеми, тъй като ЕГН-ата до преди няколко години са били общодостъпна информация. В комбинация с други лични данни обаче може да се стигне до неприятни ситуации.

Данъчните хватки на Епстейн

Правилата доста са се "затегнали" откакто финансовият магнат Джефри Епстейн е направил  първата си едра инвестиция на Американските Вирджински острови в края на 90-е години на миналия век. Въпросът обаче остава: след като един от самопровъзгласилите се по онова време данъчни специалисти е помагал на свръхбогатите да намалят данъците си, каква роля играе и днес архипелагът в обогатяването на Епстейн и на клиентите му?

Държавата, която за нищо не отговаря

Най-страшният дефицит е липсата на добро държавно управление. Образованите хора знаят, но нека все пак напомним, че доброто управление не е метафора, нито произволно поставен етикет. То е система от стандарти и съответни измерители, които показват дали държавата се управлява така, че да служи на благото на обществото.

Банковият сектор регистрира 918 млн. лв. печалба към полугодието

Статистиката на БНБ  показва увеличение на балансовата сума на кредитите и авансите - с 2.9% или 2.0 млрд. лв.), както и на портфейлите с ценни книжа - с 3.4% (454 млн. лв.), като основният принос е на дълговите ценни книжа). Растеж отбелязват инвестициите в дъщерни, съвместни и асоциирани предприятия и материалните активи

Една четвърт от европейците лъжат за размера на заплатите си

Един от всеки четирима европейци лъже за заплатата си по време на интервюта за работа, твърдят нови изследвания. Според доклад на холандската изследователска компания Intelligence Group, една пета от европейците са преувеличили настоящата си заплата с 10% или повече

Кънчо Стойчев, социолог, президент на Gallup International Association:

Този политически сезон уби диалога

Политическото противопоставяне се задълбочава. Вървят процеси при управляващите – имам предвид малката коалиция, която практически през този сезон се разпадна. Виждаме напрежение и в голямата управляваща партия ГЕРБ. През този политически сезон се случи, така да се каже, нечуваното и невижданото Цветан Цветанов – вторият в ГЕРБ и сочен едва ли не като първи от гледна точка на партийното строителство – да си отиде.

Водната пръскачка - оръжие в ръцете на световния тероризъм!

Авторите на вицове са много специални хора - обичат да разсмиват останалите и често остават напълно анонимни. В спецпрокуратурата също работят майстори на този жанр. Например като завеждащият отдел "Антитероризъм"  в институцията  Евгения Станкова, която сътвори истински шедьовър във вицотворчеството  и може даже да  го регистрира на името си по всички изисквания на закона за авторското право.

Гешев може да е само мюре, не забравяйте!

Някои обстоятелства подхранват предположението, че Иван Гешев няма да е следващият главен прокурор. Да, дотук изглежда бетониран, но изборната процедура не е неприкосновена, а може да се окаже и прикритие за друг сценарий. Някак си прекалено единодушно се играе на инат в сферата на правосъдието - игра, която си има някакви граници. 

Съдбата на чиновника

Две седмици държавата се тресе след хакерската атака срещу  НАП и изтичането от информационните й масиви на данните на близо 5 млн. българи. Директорката на приходната агенция Галя Димитрова обаче я нямаше никаква. Финансовият министър и неин пряк ръководител (по закон) Владислав Горанов успокои публиката оповестявайки, че тя просто е ...в отпуск.

Facebook logo
Бъдете с нас и във