Банкеръ Daily

Общество и политика

Събарят бившия партиен дом в Пловдив

Общинските съветници в Пловдив решиха вчера 12-етажната сграда на бившия партиен дом да бъде съборена и на нейно място да се изгради дом на операта, която повече от 50-години чака да има своя самостоятелна сграда.

Съдбата на бившия партиен дом в Пловдив разпали ожесточени спорове между общинари и архитекти. 27 общински съветници гласуваха "за", като на парцела ще бъде построен Дом на операта, която в Пловдив никога не е имала своя сграда. Срещу предложението, което бе на Фондация "Дом за пловдивската опера" и бе внесено от Георги Титюков, гласуваха 15 общински съветници.

В подкрепа на бившия партиен дом се обяви Камарата на архитектите в България. Арх. Мария Стоянова изтъкна, че сградата на бившия Партиен дом е много здрава и разрушаването й ще струва около 7 млн. лева.

По повод дебата, който започна в общественото пространство дали сградата да се запази и реконструира или да бъде премахната и на нейно място да се построи Дом на Пловдивската опера, кметът Иван Тотев допусна съдбата на бившия Партиен дом да се реши на референдум.

Facebook logo
Бъдете с нас и във