Банкеръ Daily

Общество и политика

СУ започва проверка плагиатствал ли е адвокат Петър Илиев

До ректора на Софийския университет са подадени три сигнала от лица по чл. 5, ал. 1 от Вътрешните правила за извършване на проверка за плагиатство и недостоверност на научни данни в научни трудове на членовете на академичния състав на Софийски университет "Св. Климент Охридски" относно наличие на плагиатство в труд на д-р Петър Илиев. Сигналите ще бъдат разгледани и по тях ще бъде извършена проверка по реда и в сроковете на раздел II от Вътрешните правила, съобщи БНТ.

Съгласно вътрешни правила на учебното заведение заместник-ректорът на университета по научноизследователската дейност, в случая проф. Николай Витанов, трябва да извърши проверка на допустимостта на сигналите. Допуснатите до разглеждане се изпращат до Етичната комисия на университета, която подготвя доклад до ректора със заключение за наличие или липса на плагиатство.

Името на Петър Илиев бе свързано със съмнения за плагиатство, след като медийни публикации откриха сходство между текстове в неговата книга „Компетенцията на народното събрание“ и доктората на преподавателя в Софийския университет Наталия Киселова - „Парламентарен контрол“.

Водещи фигури от "Има такъв народ" декларирах подкрепата си за номинацията на адвокат Петър Илиев за министър на вътрешните работи във втория проектокабинет на партията на фона на упреците, че е плагиатствал. Илиев се оказва неизменна част от плановете на ИТН за състав на Министерския съвет, след като в първия проектокабинет на партията бе предложен за министър на правосъдието. Появиха се и спекулации, че е обсъждан и като кандидат-премиер, преди да се стигне до номинацията на Пламен Николов.

Заместник-председателят на ИТН Филип Станев заяви, че който има желание и доказателства, че има подобно плагиатство, да излезе и да го каже публично, за да може Илиев да се срещне с него "с усмивка и удоволствие в българския съд".

За лансирането му начело на МВР депутатът Станислав Балабанов заяви, че ИТН са разчели сигналите след номинацията му в първия проектокабинет. "За разлика от други, ние чуваме какво ни казват хората. В крайна сметка МВР е сериозен орган и трябва да бъде воден от сериозен професионалист, който държи на думата си", обясни той. 

Зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов призна, че Петър Илиев е бил обсъждан като кандидат за премиер, но на един много ранен етап

Facebook logo
Бъдете с нас и във