Банкеръ Daily

Общество и политика

СУ "Св. Климент Охридски" откри академичната година

Софийският университет "Св. Климент Охридски" днес от 10.00 часа в аулата открива академичната си учебна година, съобщи пресцентърът на СУ.

Гост на официалното откриване на най-старото висше учебно заведение в България ще е вицепрезидентът Илияна Йотова. В началото на тържествената церемония ректорът проф. Анастас Герджиков, членовете на Академичния съвет на Софийския университет и вицепрезидентът Илияна Йотова поднесоха цветя пред паметниците на Евлоги и Христо Георгиеви. Ректорът проф. Анастас Герджиков откри академичната година със слово и ще представи деканите на факултетите на Софийския университет.

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е най-старото и най-голямо висше училище в България. Университетът е създаден на 1 октомври 1888 г. като Висш педагогически курс. Централната част на сградата на СУ на стойност 6 млн. златни лева е построена с дарение на братята Евлоги и Христо Георгиеви, чиито скулптури красят нейната фасада. Първият ректор на Софийския университет е акад. Александър Теодоров-Балан.

Facebook logo
Бъдете с нас и във