Банкеръ Daily

Общество и политика

Студът взе три жертви в Северозападна България

Студът, виелиците и поледиците взеха три жертви в Северозападна България. 

Едната жертва на студа е мъж, починал на път за болницата в Лом, вторият е загинал в колона автомобили, която се е намирала в село Алтимир, а третият е намерен мъртъв в дома си в село Бъркачево, затиснат от снега. 

Бедствено положение е обявено в областите Монтана, Враца и Ловеч. По-късно в Ловеч бешо отменено, но ситуацията в повечето Северазападни градове на България остава тежка и опасна.

Силният вятър предизвика снегонавявания, като на места преспите надхвърлят един метър. През последните 12 часа спасителните екипи евакуираха 320 души и изтеглиха над 650 автомобила.

От Агенция "Пътна инфраструктура" информират, че пътната обстановка в Северозападна България постепенно се нормализира.

Над 830 машини почистваха и обработваха републиканските пътна мрежа през изминалата нощ. Третокласните пътища в областите Видин, Монтана, Враца, Ловеч, и Плевен, както и част от второкласните, които бяха затворени за движение поради снегонавявания, в момента се почистват и се очаква да бъдат отворени поетапно през днешния ден.

Ог 18 часа до 21 часа днес и на 4 януари от 14 часа до 20 часа се ограничава движението на тежкотоварните камиони над 12 тона по автомагистралите и определени направления от републиканската пътна мрежа. Целта е повишаване на безопасността на движение при засиления трафик, който се очаква в празничните дни, и увеличаване на пропускателната способност на пътната инфраструктура.

Ограничението не важи за МПС, превозващи бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари.

Движението на влаковете в района на Централна жп гара София се нормализира, съобщиха от НКЖИ. Въпреки усложнената зимна обстановка и ниските температури, трафикът по железопътната мрежа на страната се осъществява нормално, като някои от пътническите композиции се движат с известни закъснения.

По разпореждане на генералния директор на НКЖИ инж. Милчо Ламбрев и във връзка с влошената метеорологична обстановка, чакалните на всички железопътни гари в страната ще бъдат отворени денонощно за пътниците. Заповедта важи до нормализиране на тежката ситуация.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във