Банкеръ Weekly

Общество и политика

СТУДЕНТИТЕ ТЪРСЯТ БОРИКА, НО УМНИТЕ КАРТИ ЩЕ ПОЧАКАТ

Управителят на БОРИКА ЕООД Александър Матрозов отчете на специална пресконференция дейността на създаденото от БНБ дружество за разплащане с карти. За последните пет години в България са инсталирани 128 банкомата, 56 от които са в столицата. В София са разположени и 70 ПОС-терминала, а в още 18 града - други 59 апарата. За първите четири месеца на годината са осъществени 2.670 млн. транзакции. От тях 2.137 млн. са от банкомати. Осъществени са и 531 951 междубанкови трансфери.


В населението се намират 104 615 дебитни карти, но операции се извършват само с около 76 хиляди. През април те са за повече от 72 млрд. лева.


Чрез БОРИКА се извършват и международни плащания. ОББ и БУЛБАНК са осъществили 26 651 транзакции с международните кредитни карти EUROKARD-MASTER CARD и VISA, с които гостуващите у нас чужденци се разплащат в хотели и магазини. Общият брой на парите, изтеглени от автомати с международни карти EUROKARD-MASTER CARD, CIRRUS, MAESTRO, EUROCHEQUE и VISA, е над 4.173 млрд. лева.


В БОРИКА са включени водещите български банки - БНБ, БУЛБАНК, ОББ, ДСК, Пощенска банка, Първа инвестиционна банка, ТБ КРЕДИТ ЕКСПРЕС, ТБ БИОХИМ, ЦКБ и ПИМБ. До два месеца ще се включи и ХЕБРОСБАНК, а до края на годината и ЮНИОНБАНК. Засега единствената голяма държавна банка, която не участва в БОРИКА, е ЕКСПРЕСБАНК.


Както навсякъде по света, и БОРИКА е въвела система от лимити при теглене на пари от банкомати и при разплащанията с карти: дневният и седмичен лимит за банкомат е съответно 400 хиляди и 2.8 млн. лева; седмичният лимит за плащане чрез ПОС-терминал е 3.5 млн. лева, а по картова сметка - 9.999 млн. лева.


Засега в България се използват само магнитни дебитни карти. Кредитни карти не се предлагат от българските банки, въпреки че ПИБ се готви да пусне дебитни карти с право на овърдрафт за определен кръг стабилни клиенти. Според г-н Матрозов днес е трудно да се определи кога ще започне миграцията на българските потребители към смарткартите. Причините за песимизма са както инфраструктурни, така и технологични. У нас все още не са инсталирани достатъчно терминали и второ, умните (на английски - смарт) карти не са достатъчно защитени от фалшификации.


По света таксата за една транзакция се колебае между 4 и 5 долара, докато в България е около 200 лева. Най-ниски са таксите на ДСК - 75 лева, но много скоро и те ще бъдат повишени до 200 лева.


По думите на г-н Матрозов освен сред бизнесмените магнитните дебитни карти на БОРИКА се радват на жив интерес и сред студентите, защото месечните разходи по тяхното захранване с пари са по-ниски от цената на един пощенски превод.

Facebook logo
Бъдете с нас и във