Банкеръ Daily

Общество и политика

Студенти поискаха среща с кандидати за кметове на столицата

Студенти от Алма матер поискаха да са се срещнат и разговарят с кандидатите за кмет на София, на които социолозите дават по-големи шансове да спечелят. Засега политическите анализатори подреждат в първата петица Йорданка Фандъкова (ГЕРБ), Мая Манолова (Инициативен комитет, подкрепена и от БСП), Ангел Джамбазки (ВМРО), арх. Борислав Игнатов ("Демократична България") и Борис Бонев ("Спаси София").

Лидия Даскалова, председател на Студентския съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, обясни пред БНР, че поради огромния интерес в момента съорганизатори се явяват 6 или 7 студентски съвета. Тя очаква въпросите към кандидатите да са до голяма степен свързани със Студентски град, където има неосветени улици, мръсотия и паркиране в тревните площи. Според нея обаче целта е по-голяма.  

„Правим го, защото бихме искали да назовем проблемите с техните истински имена, да покажем, че младите хора не са безгласна буква, че имаме своята позиция, че ние също виждаме проблемите, които са свързани с нас и, съответно, бихме искали да поговорим малко за тяхното разрешаване. Този дебат, който искаме да инициираме, се надяваме да не продължи само в рамките и за целите на кампанията, а да продължи и след това с кандидата, който бъде избран“, посочи Лидия Даскалова.

Тя е категорична, че някои политици идват на дискусии „за целта на избора“, но най-важният продукт от подобни срещи е, че младите се включват все повече и повече в политическия живот.

„Ние сякаш сме една маса, която смята политиката за нещо нечисто, за нещо грешно, но истината е, че това е така, просто защото хората, които я използват за неморални цели, я правят такава. Самата политика не е такава и единственият начин да се промени нейният облик е младите хора да повярват, че техният глас тежи и че те могат да бъдат генератор на тези промени“, смята Даскалова.

Атанас Радев, председател на Студентския клуб на политолога към СУ, коментира, че клубът от 11 години организира различни срещи с видни политици. „Целта ни е да активизираме младите хора да участват в политическия процес… И друга младежка организация организира същия дебат с кандидатите за кметове на София. Мисълта ми е, че младите хора, колкото и да казват, че не се интересуват от политиката, реално имат интерес, но не го заявяват гласно. Много хора четат в интернет новини, коментират в автобуса, в университета. Аз идвам от лекции и допреди малко с колегите водихме спорове точно на политическа тематика", обясни той.

"Диалогът с гражданите се превръща във все по-използван политически похват", категорична е Даскалова. Като минус тя изтъкна, че „се продължава този популизъм да се обещава всичко, включително неща, които е ясно, че няма да бъдат изпълнени“. По думите й една кампания по-скоро трябва да бъде с конкретни решения и конкретни мерки, а не да бъдат назовавани проблеми, на които кандидатите не могат да посочат решение.

„Посегателството към човешкото достойнство никога не може да бъде инструмент за провеждане на кампания. Това да дискриминираш политическия си опонент, много говори за това какъв лидер ще бъдеш след това и как ще използваш тази власт“, допълни тя и изтъкна, че обществото е много податливо на езика на омразата.

„Виждаме колко лесно се манипулира общественото мнение. Особено когато сме в навечерието на избори, информационните канали се заливат с фалшиви новини, с изключително много факти и събития, които просто човешкия мозък отказва просто да приема. В тази ситуация хората избират да повярват на едно определено нещо и се придържат към него“, допълни я Радев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във